Prejsť na obsah

Teplo z poškodeného výmenníka na Rožňavskej sa dostane k obyvateľom najneskôr v pondelok

Viceprimátor mesta Košice Marcel Gibóda (nezávislý) spolu s riaditeľom spoločnosti Tepelné hospodárstvo (TEHO) Jaroslavom Tkáčom a zástupcami stavebnej firmy odpratávajúcej zrútenú strechu z poškodeného výmenníka na Rožňavskej ulici a ďalšími kompetentnými, dnes popoludní absolvovali kontrolný deň k aktuálnemu stavu prác, pre jeho opätovné uvedenie do prevádzky.

Výmenník na Rožňavskej ulici je mimo prevádzky od nedeľňajšieho večera, keď sa v ňom zrútil strop. Padajúce časti panelov poškodili technológiu pre dodávku tepla a teplej úžitkovej vody. To spôsobilo prerušenie dodávok tepla a teplej úžitkovej vody na 34 odberných miestach v bytovkách na častiach ulíc Rožňavská, Michalovská a Humenská.

V stredu začne zrútené panely odstraňovať žeriav

V pondelok ráno navštívil poškodený výmenník statik. Ešte v ten istý deň tam začali pracovníci stavebnej firmy s odstraňovaním sute. V najviac poškodených miestach a pri maximálnom dodržiavaní bezpečnostných predpisov začali s odstraňovaním strešnej krytiny a upevnili strop v nezrútenej časti tak, aby zabránili ďalšiemu padaniu častí panelov strechy. V stredu ráno bude môcť do poškodeného výmenníka prísť aj žeriav, ktorý je nevyhnutný pre odstránenie panelov.

Statik musí kvôli možným rizikám skontrolovať aj strechu a stavbu budovy Základnej umeleckej školy (ZUŠ) na Rožňavskej 10, ktorá je spojená s výmenníkom. ZUŠ-ka je po celý tento týždeň mimo prevádzky. Rovnako je ohrozená aj trafostanica v inej časti budovy.

Viceprimátor Gibóda: Práce postupujú v rámci možností s dôrazom na bezpečnosť

Podľa námestníka primátora Marcela Gibódu robia všetci zainteresovaní maximum, aby bola čo najskôr obnovená prevádzka výmenníka a bytovky v jeho blízkosti mohli byť opäť zásobované teplom a teplou vodou. „Práce postupujú v rámci možností tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť pracovníkov. Všetci kompetentní robia maximum pre vyriešenie stavu.“ 

Doplnil, že počas kontrolného dňa sa dozvedeli, že odstránenie sute z výmenníka bude trvať ešte zhruba tri dni a potom okamžite do objektu nastúpia pracovníci TEHO. "Ak budú postupovať všetky práce podľa plánu a neprekvapia nás žiadne nepredvídateľné okolnosti, v nedeľu večer, najneskôr v pondelok predpoludním by v bytovkách mala tiecť teplá voda a do radiátorov prúdiť teplo,“ uviedol. 

Opravy technológie sa realizujú v nepretržitom režime

Ako dodal riaditeľ TEHO Jaroslav Tkáč, tento týždeň oznámia svojim odberateľom, akým spôsobom bude spoločnosť poskytovať kompenzácie za to, že im kvôli výpadku nemohla poskytovať zmluvné služby. Dobrou správou je podľa neho zatiaľ aspoň to, že v najbližších dňoch by sa mali v Košiciach zlepšiť poveternostné podmienky a výrazne stúpne vonkajšia teplota. Pracovníci TEHO už dnes pripravujú potrebný materiál na opravu technológie a zaručil sa, že na samotnej oprave technológie budú pracovať 24 hodín denne.