Prejsť na obsah

Tradícia výstav na magistráte

V závere minulého roka sa vo foyer košického magistrátu uskutočnila vernisáž výstavy Premeny môjho mesta. Košický lesník a fotograf Ladislav Kočik na nej prezentuje 260 dvojíc fotografií, na ktorých porovnáva historické zábery Košíc, starých niekedy aj vyše storočia, s pohľadmi súčasníka.

Tejto záľube sa venuje už niekoľko rokov, pričom sa snaží o maximálnu presnosť nielen uhla záberu, ale aj presnosť kompozičnú – ak je napríklad na historickom zábere električka, trpezlivo čaká, aby aj na tom súčasnom bola jej dnešná nástupkyňa. Návštevník tak má možnosť vskutku nevšedného porovnávania premien, ktorými Košice v plynutí času prešli.

Som rád, že magistrát slúži nielen ako administratívne centrum mesta, ale svoje priestory ponúka aj na prezentáciu kultúry. V tomto prípade ide o veľmi zaujímavú výstavu, ktorá starším umožní nostalgicky zaspomínať na mesto svojej mladosti a mladším prezrádza, čo všetko sa v ňom zmenilo", uviedol primátor Richard Raši, ktorý vernisáž slávnostne otváral.
Jeho slová potvrdzuje záujem návštevníkov magistrátu, ktorí sa pri paneloch s fotografiami často zastavujú. Výstava je prístupná bezplatne, kedykoľvek počas pracovných hodín.

Nejedná sa v súčasnosti o jedinú takúto aktivitu v budove Magistrátu mesta Košice. V priestoroch Kancelárie primátora je od jesene minulého roka nainštalovaná expozícia obrazov s tematikou nášho mesta, ktoré vznikali počas Košických medzinárodných plenérov výtvarníkov. Obrazy darovalo mestu Občianske združenie K – ART, ktoré tieto plenéry organizuje.
Výstavy na košickom Magistráte sa stávajú tradíciou, ktorú vlani odštartovala prezentácia života a diela Björnstjerne Björnsona, významného nórskeho zástancu národnostných práv Slovákov.

ZDROJ: Ing. Ján Mičovský, CSc. - referát marketingu, kultúry a styku so zahraničím