Prejsť na obsah

Trend sa obrátil, už takmer 2100 košických školákov sa musí vzdelávať z domu

Epidemiologická situácia na košických základných školách sa po poklese od začiatku februára začala opäť rapídne zhoršovať. Len na siedmich z celkovo 34 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta neevidujú k dnešku ani jeden prípad ochorenia Covid-19 u svojich žiakov alebo zamestnancov.

„Počty žiakov na prezenčnej výučbe nám v posledným dňoch začali prudšie klesať. Kým v uplynulom týždni bolo v karanténe 645 žiakov, v súčasnosti je ich už takmer 2100, čo predstavuje 13 percent všetkých našich detí. Nádejame sa, že budúcotýždňové jarné prázdniny a vyššie teploty pomôžu zlepšiť epidemiologickú situáciu a koncom februára bude môcť prísť do škôl čo najviac našich žiakov. Zatiaľ si však netrúfam predpovedať ako sa na našich školách prejaví avizované zrušenie karantény pri kontakte s pozitívnou osobou, ktoré má platiť od 28. februára,“ hovorí vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Košice Beáta Lopušniaková.

Celý II. stupeň na ZŠ Tomášikova sa od zajtra učí dištančne

Momentálne najhoršia situácia je na ZŠ Tomášikova, kde sa kvôli pozitívnym testom u 10 učiteľov musí celý II. stupeň tejto školy v štvrtok a piatok prejsť na dištančné vzdelávanie. Prezenčné vyučovanie na ZŠ Laca Novomeského momentálne funguje bez 28 pozitívnych žiakov a 5 pedagógov.  Okrem toho do karantény spolu so žiakmi 9 tried poputovali aj traja nezaočkovaní zamestnanci.

Desiatku pozitívnych zamestnancov a 29 žiakov evidovali v stredu aj na ZŠ Hroncova. Podobná nepriaznivá situácia je aj na ZŠ Trebišovská 12, ZŠ Park Angelinum a ZŠ Kežmarská 28.

V košických školách je k dnešnému dňu v karanténe 125 tried, čo je 16 percent z ich celkového počtu. Doterajším negatívnym, rekordom bolo koncom januára 195 tried, ktorých žiaci sa zo svojich tried museli nedobrovoľne presunúť k svojim počítačom, tabletom a mobilom na dištančné vzdelávanie.