Prejsť na obsah

Tri najkrajšie návrhy erbu Košíc už zdobia steny základných škôl v meste

Pri príležitosti 650. výročia udelenia erbovej listy mestu Košice usporiadalo mesto súťažnú výstavu detských výtvarných prác s tematikou erbu. Súťaž s názvom „Nakresli Erb pre svoje mesto“ bola určená pre žiakov základných škôl vo veku od 8 do 12 rokov a trvala od 14. marca 2019 do 24. apríla 2019. Cieľom bolo nakresliť svoju vlastnú predstavu erbu, nesmeli ale kopírovať podobu mestského erbu. Do súťaže zaslalo svoje práce 25 základných škôl, ktoré mali možnosť pre svoju školu získať finančnú odmenu.

Súťažné práce boli vyhodnocované odbornou porotou zloženou zo skúsených odborníkov. Porota ocenila víťazov v troch kategóriách: Kategóriu najkrajší erb vyhrala práca žiačky Cirkevnej základnej školy s materskou školou sv. Gorazda na Juhoslovanskej 2 Nely Klobošičovej. Najoriginálnejší erb sa podľa poroty podaril žiačke ZŠ Staničná 13 Laure Lalíkovej a najmodernejší erb žiačkam Sofii Zniszczolovej a Tamare Begeniovej zo ZŠ Bernolákova 16.

Víťazné kresby už skrášľujú priestory škôl

Tri víťazné školy už majú svoje erby namaľované na stenách škôl, aby sa nádejní výtvarníci mohli svojimi dielami pochváliť ostatným. Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) absolvoval cestu po všetkých troch školách, aby sa stretol s autormi a prezrel si nové maľby.

„Teším sa, že sme dnes uzatvorili jednu kapitolu, ktorá súvisela s minuloročným výročím udelenia prvej erbovej listiny, ktorú Košice boli ako vôbec prvé mesto v Európe. Túto tému sme chceli dostať aj do škôl, kde sa deti popri kreslení mohli dozvedieť čo to o histórii mesta, o erbe a o výsadách, ktoré nám už vtedy kráľ Ľudovít Veľký dal. Komisia vybrala najkrajšie erby a my sme ich zvečnili na stenách škôl. Teší ma, že si deti túto aktivitu užili a výsledky si teraz chodia pozerať aj rodičia,“ povedal Jaroslav Polaček.

Maľby na stenách škôl vznikli vďaka dobrovoľníkom

Súťaž „Nakresli Erb pre svoje mesto“ patrila uplynulý rok k úspešným dobrovoľníckym aktivitám, čo vyzdvihla aj viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH). „Som rada, že má tento projekt takýto úspešný záver a že sa obrázky detí podarilo pretvoriť na maľby na stenách našich škôl. Teší ma, že sa toľko detí zapojilo a že z tohto projektu mali radosť. Chcela by som sa poďakovať Viktorovi Feherovi a jeho profesionálnemu tímu, ktorý nám tieto obrázky prekreslil bez nároku na honorár. To oceňujeme aj pre to, že sme v uplynulom roku boli Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva,“ dodala.