Prejsť na obsah

Tridsaťpäť príslušníkov mestskej polície si dnes prevzalo ocenenie od primátora Polačeka a ich náčelníka Pavelčáka

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) dnes spolu s náčelníkom Mestskej polície Slavomírom Pavelčákom pred budovou magistrátu slávnostne ocenili 35 príslušníkov mestskej polície, ktorí v nej odpracovali viac ako 25 rokov. Až 28 z ocenených je členmi od jej vzniku v roku 1993. Súčasťou ocenenia bol ďakovný list od primátora a finančná odmena 100 eur.

„Chceme sa zamerať na zdokonaľovanie služby v oblasti verejného poriadku a zaviesť nepretržitý 24-hodinový výkon služby v každej mestskej časti, chceme zriadiť takzvaný okrskový systém, venovať sa preventívno-bezpečnostným aktivitám zameraným na nedovolenú konzumáciu alkoholu na verejnosti a porušovanie verejného poriadku,“ uviedol Slavomír Pavelčák.

Mestskí policajti majú na starosti širokú škálou procesov, z ktorých vyplýva bezpečnosť mesta a ochrana verejného majetku. Na jar minulého roka začali svoju činnosť tzv. envirohliadky, ktoré sa zaoberajú najmä kontrolou stavieb, odpadov a čistoty v meste.

Primátor: Záchrana ľudských životov je to najcennejšie, čo naša mestská polícia robí

Jaroslav Polaček zdôraznil, že si váži neľahkú prácu každého mestského policajta.

„Mestská polícia je tu, je kvalifikovaná a takéto stretnutia, na ktorých zhodnotíme celý rok, to pripomínajú. Aj nedávno boli Združením náčelníkov obecných a mestských polícií ocenení štyria naši mestskí policajti. Tí zachránili ženu vypadnutú z okna, poskytli prvú pomoc ľuďom, ktorí by už možno nežili alebo zabránili mužovi pred skokom pod vlak. Práve záchrana ľudských životov je to najcennejšie, čo naša mestská polícia robí. V tomto roku sa chystáme zvýšiť počet príslušníkov polície o ďalších 40 členov. Našim cieľom je, aby boli Košice čisté a bezpečné, a aby mestskí policajti mali dostatočnú úctu a dokázali priniesť pre Košice tieto hodnoty,“ skonštatoval. 

Podľa primátora bude mestská polícia pokračovať aj v už rozbehnutých projektoch. "Sú to nielen enviromentálne hliadky, ale naši policajti spolu s príslušníkmi štátnej polície dohliadajú na základe podnetov cestujúcej verejnosti aj na poriadok v problémových linkách MHD. Snažíme sa, aby v prostriedkoch MHD necestovali tí, ktorý tam nepatria. Takisto polícia udržiava poriadok v našom meste a myslím si, že Košičania to oceňujú a že budú policajtom dôverovať ešte viac ako doteraz."

Od apríla má do ulíc mesta pribudnúť 20 nových mestských policajtov

Mestská polícia Košice má v súčasnosti 238 policajtov v priamom výkone služby. Podľa jej náčelníka by v podmienkach mesta Košice bol ich ideálny počet okolo tristo. Odvčera až do 19. marca sa v budove Magistrátu mesta Košice koná výcvikový kurz pre budúcich mestských policajtov z celého Slovenska. Nádejní mestskí policajti z Košíc by po úspešnom zvládnutí skúšok mohli už na jar v uliciach mesta kontrolovať dodržiavanie zákonov a poriadku. 

Vyučovací proces prebieha podľa osnov stanovených ministerstvom vnútra SR. Počas teoretickej výučby sa podľa Slavomíra Pavelčáka sústreďuje pozornosť najmä na problematiku priestupkového a trestného práva. Bokom však neostávajú ani iné právne odvetvia, ktoré sú nevyhnutné pre prácu príslušníka mestskej polície. Praktická príprava je zameraná hlavne na zvládanie záťažových situácií, budovanie telesnej zdatnosti, sebaobranu a správnu manipuláciu so strelnou zbraňou.

„Momentálne je štrnásť adeptov na túto prácu sústredených v školiacom stredisku. Zabezpečujeme pre nich odbornú prípravu. V rámci návrhu rozpočtu máme finančné prostriedky na súčasný početný stav policajtov, plus na plánované navýšenie dvadsiatich nových príslušníkov, ktorých chceme do priameho výkonu služby prijať od 1. apríla,“ dodal Pavelčák.