Prejsť na obsah

TÝŽDEŇ MODRÉHO GOMBÍKA už o niekoľko dní

Presne o 15 dní odštartuje štvrtá celonárodná finančná zbierka UNICEF s názvom TÝŽDEŇ MODRÉHO GOMBÍKA. Zbierku oficiálne otvorí 16. mája 2008 galavečer spojený s benefičnou aukciou jedinečných predmetov, ktorú UNICEF pripravuje v spolupráci s Aukčnou spoločnosťou SOGA. Samotná zbierka TÝŽDEŇ MODRÉHO GOMBÍKA sa uskutoční v týždni od 19. do 25. mája 2008 za pomoci tisícok dobrovoľníkov, ich koordinátorov a partnerov UNICEF. Tohtoročnú kampaň a zbierku UNICEF-u špeciálne podporí aj hudobná skupina IMT Smile v rámci IMT SMILE TOUR 2008. UNICEF použije výťažok zo zbierky na pomoc ohrozeným deťom v africkej Ugande. Tohtoročným cieľom je pomôcť zabezpečiť prístup k pitnej vode a lepšej sanitácii pre 6 206 detí v 12 školách v regiónoch Kitgum a Kamwenge (severná a západná časť Ugandy).

TÝŽDEŇ MODRÉHO GOMBÍKA 2008

MODRÝ GOMBÍK – symbol zemegule, šťastného detstva a spájania sa pre dobrú vec – budú v uliciach slovenských miest predávať tisícky dobrovoľníkov UNICEF. Dobrovoľníci budú modré gombíky ponúkať aj v pasážach predajní Hypernova, OC Max a IKEA. Modrý gombík si bude možné zakúpiť aj u kozmetických poradkýň Oriflame, partnerov Amway a v sieti Fann parfumérií.

Prispieť bude možné aj zaslaním SMS správy na krátke číslo 844 v sieti Orange Slovensko*, ako aj finančným darom poukázaným bankovým prevodom alebo priamym vkladom na č. ú.: 1671884251/0200, variabilný symbol 0308, vedenom vo VÚB, a.s.

PREČO UGANDA?

Uganda patrí k menším štátom Afriky. Jej vláda presadila mier do takmer všetkých kútov krajiny, rozšírila základné vzdelanie a pustila sa do boja s AIDS. Avšak situácia na severe krajiny, kde pretrváva 20-ročný ozbrojený konflikt, je krvavým protikladom vládnych úspechov a veľkou hrozbou tejto krajiny. S veľkou nádejou sa očakávalo, že rokovania medzi ugandskou vládou a hnutím nazývaným Armáda božieho odporu (ABO), vyústia v apríli 2008 do podpisu zmluvy o prímerí. Žiaľ, líder ABO odmietol finálny dokument podpísať.

Dlhotrvajúci vojnový konflikt postihuje najmä deti, rovnako ako pandémia HIV/AIDS. V súčasnosti žijú v Ugande 2 milióny detí bez rodičov; väčšina z nich v dôsledku spomínanej choroby stratila mamu i otca. Na mnoho detí tak dopadla ťarcha starostlivosti o mladších súrodencov. V záujme prežitia a zabezpečenia chodu domácnosti sa však tieto deti, častokrát mladšie ako 10 rokov, vzdávajú školy, vzdelávania, prijímajú podradnú prácu, stávajú sa záujmom sexuálneho obťažovania a zneužívania, fyzického i psychického násilia. Ich práva dieťaťa sú porušované. Navždy prichádzajú o svoje detstvo.
Program UNICEF, na ktorý je určený aj výťažok zo zbierky TÝŽDEŇ MODRÉHO GOMBÍKA, sa sústredí na pomoc najviac znevýhodneným a okrajovým skupinám v Ugande, pričom pomoc je určená ohrozeným deťom a rodinám bez dospelých z regiónov Kitgum a Kamwenge.

Suma za zaslanie SMS správy je 30 Sk a je konečná. Spoločnosť Orange Slovensko odvedie 100% tejto sumy na zbierku a samotné zaslanie SMS správy zákazníkovi nespoplatňuje. Zbierka je aktívna do 31. mája 2008.


UNICEF (United Nations Children´s Fund / Detský fond OSN)

UNICEF vznikol v roku 1946 na pomoc deťom v Európe a Ázii po skončení druhej svetovej vojny. Keď sa pominula kritická povojnová situácia, UNICEF sa stal v roku 1953 Detským fondom OSN.

UNICEF propaguje a ochraňuje práva detí na celom svete, dohliada na dodržiavanie práv detí v zmysle Dohovoru o právach dieťaťa a pomáha deťom v rozvojových krajinách.

UNICEF má svoje poľné kancelárie vo viac ako 150 krajinách a teritóriách, aby mohol pomáhať deťom prežiť a rozvíjať sa, od raného detstva cez obdobie dospievania.

UNICEF je najväčší dodávateľ vakcín do rozvojových krajín, zabezpečuje zdravie detí a ich výživu, pitnú vodu a sanitáciu, kvalitné základné vzdelanie pre všetky dievčatá a chlapcov, ochranu detí pred násilím, vykorisťovaním a AIDS.

UNICEF rokuje a vyjednáva na vládnej aj samosprávnej úrovni a svojím pôsobením otvára cestu do krajiny ďalším neziskovým organizáciám poskytujúcim humanitárnu pomoc.

UNICEF od začiatku nie je financovaný z fondov OSN a ani nemá pridelenú pevnú rozpočtovú položku zo štátneho rozpočtu. UNICEF je financovaný z čisto dobrovoľných príspevkov jednotlivcov, firiem a ďalších podporovateľov.

UNICEF získal v roku 1965 Nobelovu cenu mieru za milióny zachránených detských životov a za propagáciu bratstva medzi národmi.

UNICEF sídli v New Yorku, centrála pre Európu je v Ženeve. Viac informácií získate na www.unicef.sk a www.unicef.org.