Prejsť na obsah

Umeleckou riaditeľkou projektu EHMK Košice 2013 sa stala Zora Jaurová

Primátor mesta Košice František Knapík dnes oficiálne uviedol do novovytvorenej funkcie umeleckej riaditeľky projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Košice 2013 divadelnú dramaturgičku, kritičku a prekladateľku Zoru Jaurovú (35). Umelecká riaditeľka povedie prípravné práce na vznik neziskovej organizácie a pripraví novú organizačnú štruktúru tímu. V nasledujúcich rokoch bude koordinovať práce, ktoré majú vyvrcholiť v roku 2013 a nastaví trvalú udržateľnosť projektu.
Zora Jaurová spolupracovala s košickým tímom v rokoch 2007-2008 už počas kandidatúry na titul EHMK pri príprave projektu Interface ako odborná konzultantka. „Pri rozhodovaní, kto povedie projekt ďalej, som vychádzal z takmer dvojročných skúseností so Zorou Jaurovou, ktorá sa naplno angažovala pri tvorbe projektu svojimi radami a odbornými konzultáciami. Som rád, že tento projekt povedie človek, ktorý je uznávaný nielen na Slovensku, ale pozná ho európske kultúrne prostredie. Pripraviť kvalitný projekt si vyžaduje nadhľad a medzinárodné skúsenosti, čo Zora Jaurová má a chce využiť pre naše mesto," povedal primátor Košíc František Knapík.
„Som veľmi rada, že mám možnosť pracovať na najväčšom kultúrnom projekte aký sa kedy na Slovensku realizoval. Myslím, že post umeleckého riaditeľa v takom projekte ako je Košice – Interface 2013 by bol veľkou profesionálnou výzvou pre profesionála v oblasti kultúry kdekoľvek v Európe," povedala nová umelecká riaditeľka.

Zora Jaurová (1973) vyštudovala divadelnú dramaturgiu na Činohernej a bábkarskej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Absolvovala niekoľko dlhodobých študijných stáží v zahraničí (Veľká Británia, Nórsko). Pôsobila ako divadelná dramaturgička, kritička a prekladateľka. Doteraz pôsobila ako riaditeľka národnej kancelárie európskeho grantového programu Kultúra (2007-2013) - Kultúrny kontaktný bod.
V rokoch 2004-2006 zastupovala Slovenskú republiku vo Výbore pre kultúrne záležitosti Rady EÚ. Bola niekoľko rokov členkou poroty súťaží Dráma a Poviedka.
V roku 2005 založila Inštitút pre kultúrnu politiku, venuje sa analytickej a mienkotvornej činnosti v tejto oblasti. Je členkou výkonného výboru európskej organizácie Culture Action Europe (predtým European Forum for Arts and Heritage – www.cultureactioneurope.org).
Publikuje vo viacerých slovenských aj zahraničných periodikách.
Od roku 2007 pôsobila vo funkcii hlavného konzultanta projektu Košice – Interface 2013, ktorý sa stal víťazným projektom v súťaži o titul Európske hlavné mesto kultúry 2013.