Prejsť na obsah

Únia miest Slovenska požiadala vládu o finančné kompenzácie, milióny by mohli prísť aj do Košíc

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) a riaditeľ magistrátu mesta Marcel Čop zastupovali metropolu východu na stredajšom rokovaní Únie miest Slovenska (ÚMS) v Banskej Bystrici. Jej členovia sa zhodli na nedostatočnej komunikácii štátu a jeho orgánov smerom k samosprávam a prijali aj uznesenie, v ktorom žiadajú predstaviteľov vlády o splnenie niekoľkých požiadaviek.
 
Sú medzi nimi napríklad aj to, aby zástupcovia ÚMS mohli byť prítomní na rokovaniach vlády SR a Ústredného krízového štábu s právom hlasovať. Vyzvali aj ministerstvo vnútra, aby primátori krajských a okresných miest mohli byť členmi okresných krízových štábov, keďže vo väčšine prípadov tomu tak nie je.
 
Členovia ÚMS sa chcú čo najskôr stretnúť aj s ministrom financií SR Eduardom Hegerom (OĽaNO) a rokovať o ekonomických dopadoch koronavírusu na rozpočty samospráv. Aj Košice podobne ako ďalšie samosprávy počítajú s obrovskými výpadkami podielových daní, resp. miestnych daní a poplatkov.
 
Košice zápasia s dostatkom hotovosti na účtoch
 
Podľa prezidenta ÚMS a trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka (nezávislý) prognóza Rady pre rozpočtovú zodpovednosť počíta pri trojmesačnom horizonte obmedzení s výpadkom príjmov zhruba pri podielových daniach až na úrovni 30 percent. Spolu s ďalšími výpadkami príjmov a dodatočnými nákladmi, ktoré budú mať mestá, to veľmi vážne ohrozí ich každodenné fungovanie a zabezpečenie verejno-prospešných služieb pre ich občanov.
 
To potvrdil aj riaditeľ magistrátu mesta Marcel Čop. Negatívne dopady koronavírusu na rozpočet mesta môžu dokopy predstavovať až 45 miliónov eur vrátane výpadkov príjmov mestských podnikov a rôznych ďalších poplatkov. Preto sú už pripravené viaceré finančné  škrty. 
 
"Uvedomujeme si, že súčasná finančná situácia je veľmi nestabilná. Najbližšie mesiace budeme musieť hospodáriť s mnohými úspornými opatreniami a do rozpočtu zapojiť aj financie z rezervných fondov a bankových úverov. Už dnes však zápasíme s tým, aby sme mali dostatok hotovosti na svojich účtoch," uviedol Marcel Čop.
 
Bude aj DPMK zahrnutý do vládnych balíčkov pomoci?
 
Únia miest Slovenska takisto navrhla odklad začiatku platnosti viacerých zákonov, ktoré znamenajú pre samosprávy ďalšie výdavky ako je napr. zákon o exekúciách, odpadoch alebo detských ihriskách. Predložila tiež návrh kompenzačných opatrení, ktorými by bolo možné zmierniť dopady na rozpočty samospráv. Slovenská mestá počítajú s výraznými ťažkosťami aj kvôli finančným stratám pri prevádzkovaní mestskej hromadnej dopravy. Košický primátor verí, že aj DPMK bude podobne ako iní dopravcovia zahrnuté do vládnych balíčkov pomoci.
 
"Dali sme vláde viaceré konštruktívne podnety, o ktorých sa ešte má rokovať. Ide aj o určité finančné kompenzácie, ktoré by sme mohli dostať napr. z eurofondov. Podľa prísľubov, ktoré predbežne máme, by sa k nám vláda mohla zachovať ústretovo. Z pohľadu Košičanov by to znamenalo, že koncom roka by do mesta mohli prísť peniaze. Tie by čiastočne zmiernili schodok v našom rozpočte, ktorý nám zatiaľ hrozí," dodal Jaroslav Polaček.