Prejsť na obsah

Úsmevy pre Košice

„Umenie sprevádza ľudstvo temer počas celej jeho existencie, pričom mu neraz pomáha v jeho najzložitejších chvíľach, na osudových križovatkách jeho ďalšieho vývinu. Pomoc umenia je však úplne odlišná od všetkých ostatných foriem „pomocí". Nemá podobu poučení či návodov. Je neoddeliteľne spojená s otázkami, ktoré umenie kladie životu a nad ktorými nás núti zamýšľať sa..."
Nina Herrmannová


V rámci osláv Dňa mesta Košice 2009 sa v nedeľu 3. mája vo veľkej sále Historickej radnice v Košiciach po prvý raz uskutočnila prehliadka dramatickej tvorivosti „inak obdarovaných" - klientov domovov sociálnych služieb a pozvaných hostí pod názvom Úsmevy pre Košice. Podujatie slávnostne otvoril primátor mesta Ing. František Knapík.

Jej organizátori, oddelenie služieb obyvateľstvu a referát kultúry Magistrátu mesta Košice, vnímajú novú tradíciu ako príležitosť k vzájomnému porozumeniu - podanie pomocnej ruky v integrácii hendikepovaných detí, mládeže a dospelých. Tu je podstatný fenomén prijatia tejto minority majoritnou väčšinou. Vytvára priestor kultúrneho poznania obyvateľom mesta o metóde dramatickej tvorivosti v zainteresovaných inštitúciách.

Divákom v zaplnenej sále sa v dvojhodinovom programe postupne predstavilo osem kolektívov. Išlo o prezentáciu ôsmich odlišných prístupov k stvárneniu predlôh, čo bolo aj režijným zámerom podujatia:

- detský divadelný súbor Pramienok pri Domove sociálnych služieb Prakovce – Matilda Huta, (koedukované zariadenie poskytuje dennú a celoročnú starostlivosť deťom, mládeži a dospelým s mentálnym a viacnásobným postihnutím) v autorskom činohernom predstavení Červená čiapočka (komediálna aktualizácia tradičnej rozprávky)

- víťaz školskej súťaže Talent školy v žánri vlastná tvorba 1. - 4. ročník ZŠ Ľudovíta Fullu, v tanečnej pódiovej skladbe s prvkami akrobacie Marťanky – obruče v rytme

- folklórno - divadelný súbor Jasanima - Domov sociálnych služieb, Špitálska 7, Rožňava (zariadenie poskytuje celoročnú starostlivosť dospelým so zdravotným postihnutím - telesné postihnutie, duševné poruchy a poruchy správania, zmyslové postihnutia, kombinácia postihnutí) v autorskom folklórnom pásme „Ako si zaseješ, tak budeš žať" predstavil gemerské ľudové zvyky a obyčaje v kultivovanej montáži s humorným obsadením

- divadlo ArtEst pri OZ ArtEst Košice (polyestetické vzdelávanie znevýhodnenej mládeže, poskytuje umeleckú prípravu mentálne postihnutej mládeže a aktívne ich zapája do umeleckého života) v scénickom tanci Španielska kráľovná

- detský divadelný súbor Šquarky pri ZUŠ Bernolákova 26 v Košiciach (úspešný a každoročne oceňovaný kolektív) v rozprávke s bábkami Botafogo

- tanečný klub Step by Step, ZŠ Ľudovíta Fullu (tanečný klub „Krok za krokom" s členmi – deťmi zo ZŠ a MŠ od 4 rokov) s tanečným divadlom Orchester

- divadelný súbor Amaliania pri Domove sociálnych služieb Amalia v Rožňave (zariadenie rodinného typu s týždenným a denným pobytom pre mentálne postihnuté deti a dospelých s ľahším a stredným mentálnym postihnutím) a divadelný súbor Domko pri Domove sociálnych služieb Park mládeže 3 v Košiciach (zariadenie pre deti a dospelých s mentálnym postihnutím, pridruženými poruchami správania, telesným, zmyslovým postihnutím, príp. kombinovanými postihnutiami) v tanečno - rytmických variáciách Keď si šťastný.

Zodpovednú úlohu moderátorov úspešne zvládli sympatickí maturanti a úspešní recitátori Martin Fazekaš a Katarína Michnová, študenti 2. stupňa na ZUŠ Bernolákova 26, Košice.

Podujatie slávnostne ukončila PhDr. Eva Dudová, vedúca oddelenia služieb obyvateľstvu. Účinkujúcim kolektívom taktiež poďakovala vedúca referátu kultúry Ing. Gabriela Szabová.

Mesto Košice 3. mája 2009 v rámci osláv Dňa mesta Košice vytvorilo nový ostrov - ostrov umenia založením novej tradície „Úsmevy pre Košice", kde sa inakosť nepociťuje ako prekážka v komunikácii, ale ako devíza odlišnosti, hodnoty samej o sebe.