Prejsť na obsah

V areáli bývalej magnezitky vyrastie efektívna elektráreň

V areáli bývalých Slovenských magnezitových závodov v katastri košického sídliska Ťahanovce by mala do troch rokov vyrásť kogeneračná elektráreň na kombinovanú výrobu elektriny a tepla.
"V tomto projekte, ktorý predstavila spoločnosť ENERGY GAS, nejde len o kogeneračnú elektráreň ako takú, ale aj o celú lokalitu na katastrálnom území Nových Ťahanoviec, kam prichádzajú ďalšie už očakávané záujmové investorské skupiny s cieľom vybudovať modernú, ekologicky vyhovujúcu ľahkú priemyselnú zónu, centrá služieb, bytov a veľkoobchodu. Táto dlho očakávaná iniciatíva pomôže naštartovať a vytvoriť stovky pracovných príležitostí najmä pre obyvateľov mestskej časti (MČ) Ťahanoviec," informoval TASR starosta MČ Cyril Betuš.

Kogenerácia je kombinovaná výroba elektriny a tepla na báze plynových spaľovacích motorov, ktorá bola zaradená medzi ekologické zdroje energie. Takéto elektrárne sa už úspešne presadili aj v ďalších krajinách Európskej únie. Ich výhodou je výroba združenej energie na jednom mieste, získanie lacnejšej energie a produkcia nižších hodnôt emisií. Podobné elektrárne už fungujú v Nových Zámkoch a Nižnej na Orave a plánujú sa stavať v Bratislave a v Ziline.

S výstavbou má spoločnosť Energy Gas začať v tomto roku. Koniec dvojetapovej výstavby v plánovanom objeme 3,4 miliardy Sk je naplánované v roku 2011. "Pri výstavbe vznikne 300-400 pracovných miest. Po odovzdaní elektrárne do prevádzky sa vytvorí 80 odborných pozícií," dodal Betuš.
Prínosom ekologickej modernej elektrárne bude jej napojenie na energetickú sieť a na teplovod v MČ Sídlisko Ťahanovce, čím sa podľa starostu dosiahne výpomoc pri vyrovnávaní tlaku, dodávke tepla a teplej vody pre sídlisko bez nepopulárnych odstávok.

Zdroj: TASR