Prejsť na obsah

V Historickej radnici pribudol portrét zavraždeného mešťanostu Lászlóa Tosta

Na stene portrétnej galérie Historickej radnice na Hlavnej 59 visia obrazy znázorňujúce košických primátorov a mešťanostov. Koncom apríla k nim pribudol aj reprezentatívny portrét mešťanostu Lászlóa Tosta. Ten bol prvým mužom mesta v pohnutých rokoch 1938 – 1939, keď Košice po tzv. viedenskej arbitráži spolu s ďalším územím na juhu Slovenska pripadli Maďarsku.

Tost sa konca vojny nedožil, keď bol v januári 1945 počas teroru Strany šípových krížov (nyilašovcov) vylákaný do Čermeľského údolia a tam nemilosrdne zastrelený.

Obraz autora Elemíra Halász-Hradila vytvorený na objednávku mesta bol desaťročia považovaný za nezvestný, resp. sa zdalo, že bol zničený na želanie Nyilašovcov. Objednávku na olejomaľbu s rozmermi 150,5 x 93,5 cm si síce mesto nikdy neprevzalo, no zistilo sa, že umelecké dielo sa, našťastie, uchovalo. Po dvojročnej vedecko-výskumnej činnosti sa zamestnancom Východoslovenskej galérie (VSG) podarilo vypátrať tento obraz v Prahe u Ondřej Halásza, ktorý je vnukom maliara.

Obraz sa po 85 rokoch vrátil na svoje miesto

Portrét mešťanostu Tosta bol v roku 2023 zakúpený od rodiny Halászovcov do zbierkového fondu Východoslovenskej galérie. Vďaka ochote galérie je toto dielo inštalované v portrétnej galérii Historickej radnice. Obraz sa tak 85 rokov po skončení politickej misie Lászlóa Tosta v Košiciach vrátil na miesto, pre ktoré bol pôvodne určený.

Maliar uplatnil v ľavom hornom rohu obrazu výrez – okno do exteriéru, kde sa črtá dominanta Košíc – pohľad na Dóm sv. Alžbety od západu. To odkazovalo aj na funkciu a spätosť portrétovanej osoby s mestom Košice. V pravej ruke drží pečať mesta, za ním na stole je kľúč a listina. Spodný plán kompozície lemuje rímsa s erbom mesta Košice a nápisom zľava doprava.

Primátor Polaček: Tost doplatil na svoju odvahu a ľudskosť

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) počas slávnostného odhalenia Tostovho portrétu v Historickej radnici zdôraznil potrebu pripomínať si odkazy osobností tohto mesta, ktoré formovali jeho históriu, identitu, kultúrne dedičstvo, lokálpatriotizmus, ale aj spolupatričnosť a solidaritu.

„László Tost takisto vyznával tieto hodnoty. Významne sa zapísal do histórie, a to nielen vďaka tomu, že nechal postaviť súčasnú národnú kultúrnu pamiatku - Tostov palác. Neváhal riskovať vlastný život, aby pomohol židovskému obyvateľstvu Košíc pred deportáciou a istou smrťou. Siedmimi guľkami za to zaplatil svojím životom, keď bol nemilosrdne popravený. Jeho portrét je teda viac než len umeleckým dielom. Je tragickou pripomienkou vojny a nenávisti, ale aj symbolom odvahy, morálnej integrity a ľudskosti. Ďakujem všetkým, vďaka ktorým sa nám jeho portrét podarilo dostať na toto čestné miesto, kam podľa nás patrí. Špeciálne poďakovanie patrí aj generálnej konzulke Maďarska v Košiciach Ágote Hetey, Miroslavovi Klebanovi, kurátorovi Múzea vila ateliér Mathé, a Archívu mesta Košice,“ uviedol primátor.