Prejsť na obsah

V Košiciach aj tento víkend pokračuje Mesiac autorského čítania

Dnes festival navštívi slovenský novinár, dramatik a prozaik Michal Hvorecký a poľský básnik, poviedkár a redaktor Mariusz Grzebalski. Do 1. augusta, kedy sa v Košiciach skončí Mesiac autorského čítania, nás čaká už len päť autorských čítaní.

Program a viac informácií:
www.autorskecitanie.sk
www.autorskecteni.cz

Prehľad včerajšieho festivalového večera 28.7.2011 - Špičkový večer

Ďalší český undergroundový básnik J.H.Krchovský čítal „nežnejšie i brutálnejšie texty" – ako ich sám označil - zo svojej zbierky Dvojité dno. Pohľad z vysokého nadhľadu, témy hlavne láska, smrť a erotika v dekadentných súvislostiach, čierny humor až absurdita, virtuózne viazaný verš, podnety na premýšľanie a preciťovanie, plus prejav funebráka, ktorý sa každú chvíľu nad tým všetkým rozosmeje, toto ponúkol početnému festivalovému publiku. Aj u tých, ktorí ho zatiaľ nepoznali vzbudil sympatie, pobavil a vyvolal obdiv a to i napriek niektorým nadštandardne drsným formuláciám. Patrí ku generácii samizdatových básnikov, ktorá znepokojovala komunistický režim.

Prestávku medzi čítaniami vyplnili príjemné melódie huslí a klavíra v podaní Romana Orgována a Eriky Malinovej.

Jacek Gutorow znovu potvrdil, že Poliaci vyslali na festival to najlepšie z najlepšieho. Čítal zdisciplinované, minimalistické básne zo svojho novšieho obdobia, ku ktorým, ako povedal, sa prepracoval od svojho košatejšieho vyjadrovania sa: „...utažený jazyk to je přece poezie," píše. V jeho veršoch je tesno slovám a voľno obrazom a myšlienkam. „Odkud se berou básně? / Vyskakují / z temných míst, / kde se cítily nepohodlně. / Pak se točí jak zralá jablka / a padají přímo do otevřené náruče. / Občas je náruč sevřená. / Ale ona tam přesto padají." Tiež sa vám zdá, že táto báseň obstojí ako definícia zrodu poézie? Gutorow prednáša na Opolskej univerzite americkú poéziu, je básnikom, kritikom a prekladateľom.


Zdroj: Knižnica pre mládež mesta Košice