Prejsť na obsah

V Košiciach je otvorených už 30 detských ihrísk a športovísk

Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach v zmysle usmernenia Úradu verejného zdravotníctva SR znovuotvorila uplynulý týždeň 15 detských ihrísk a športovísk, ktoré boli pre verejnosť uzatvorené od 16. marca v rámci preventívnych opatrení pred šírením nového koronavírusu. Oddnes sa ich počet zdvojnásobil.  

SMsZ spravuje celkovo 204 detských ihrísk a športovísk, ktoré chce postupne otvárať. Po konzultáciách s predstaviteľmi mestských častí je oddnes v prevádzke celkovo 30 ihrísk. Detváky sa na nich budú môcť pohrať od 9.00 - 19.00 hod. 

Riaditeľka SMsZ Marta Popríková pripomína prísne hygienické nariadenia RÚVZ, ktoré musia každý deň dodržiavať. Každý deň pred ich otvorením musia upratať všetky ihriská, pohrabať v nich piesok, očistiť a vydezinfikovať dotykové plochy jednotlivých herných zostáv. Ďalšou povinnosťou je raz za týždeň pieskovisko preliať pitnou vodou, alebo vodou zodpovedajúcou požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie.

"Je to z časových a kapacitných dôvodov nesmierne náročné, avšak našli sme si vhodný systém a oddnes sme mohli otvoriť aj ďalšie ihriská a športoviská. Jeden deň nás len na ich dezinfekcii stojí okolo 1000 eur bez nákladov na premývanie pieskoviska. Sú to síce financie navyše, avšak máme veľmi dobrý pocit z toho, keď vidíme rozradostené tváre hrajúcich sa detí a ich spokojných rodičov," uviedla riaditeľka SMsZ.   

Aj návštevníci detského ihriska každého veku musia dodržiavať všetky bezpečnostné podmienky v zmysle Opatrenia RÚVZ. Vstup a pobyt na detskom ihrisku bude možný len s rúškom, prípadne šálom alebo šatkou. Rodičia alebo iné osoby, ktoré sprevádzajú deti, budú musieť mať so sebou prostriedok na dezinfekciu rúk a povinnosť dodržať odstup od iných návštevníkov detského ihriska aspoň dva metre. Takisto sa odporúča minimalizovať kontakt s ďalšími návštevníkmi detského ihriska vrátane detí. 

RÚVZ vo svojom opatrení určuje aj maximálny počet detí, ktorí sa tam môžu naraz hrať. O podmienkach prevádzkovania a využívania ihriska informuje na každom jednom ihrisku informačná tabuľa. Za dodržiavanie všetkých pokynov RÚVZ sú aj naďalej zodpovední rodičia alebo sprievod dieťaťa.

Ktoré detské ihriská v Košiciach sú v týchto dňoch otvorené?

MČ Košice - Sever: Anička pri prameni minerálnej vody Gajdovka, Cesta pod Hradovou 34, Hroncova ulica (park), Skautská ulica, Park Duklianskych obetí 1-5, Krupinská ulica

MČ Košice - Juh: Oštepová a Krakovská ulica, Južná trieda 27, Palárikova 9 – 11

MČ Košice - Dargovských hrdinov: Charkovská – Buzulucká ulica, Bašťovanského park a Bašťovanského 3

MČ Košice - Západ: Luník I – Zuzkin park, Lunik VII pri pošte,  Kežmarská a Petzvalova ulica

MČ Košice - Ťahanovce: Maďarská a Hanojská ulica, Budapeštianska 7

MČ Košice - Staré Mesto: Mestský park, ihrisko pri Základnej škole na námestí Laca Novomeského, Tyršovo nábrežie a Pajorova

MČ Košice - Jazero: Čingovská a Baltická ulica, Rovníková 8, Ladožská 12-24, Ladožská 7-13 pri Materskej škole Jenisejská.