Prejsť na obsah

V Košiciach ožili fontány, do piatku ich sprevádzkujú 15

Začiatok mája je v našom meste už tradične v znamení spúšťania fontán v metropole východu. Tie spravuje Správa mestskej zelene (SMsZ). Jej zamestnanci v uplynulých dňoch uskutočnili jarnú údržbu a repasovanie čerpadiel, ktoré sú tak pripravené na prevádzku.

Cez víkend sa Košičania mohli opätovne potešiť Hrajúcou fontánou na Hlavnej ulici, pri kaplnke sv. Michala, Fontánou znamení pri Immaculate a Severným potôčikom na Hlavnej. V priebehu tohto týždňa sa spustí ďalších 11 fontán a to na Dominikánskom námestí, na Alžbetinej ulici, v parku Drevný trh, pri Dome umenia, v parku na Moyzesovej, pri Magistráte mesta Košice, pri obchodných centrách Luník II a Lunik VII. Schladenie v horúcich letných dňoch takisto ponúknu aj dve fontány v parku na Komenského a na sídlisku Mier.

Riaditeľka SMsZ Popríková: Sfunkčnili sme fontány a spríjemnili aj ich okolie 

„Aj napriek súčasnej komplikovanej pandemickej situácii sa nám po zime podarilo sfunkčniť väčšinu fontán, niekde sme k tomu pridali aj práce na skultúrnení a spríjemnení ich okolia pre návštevníkov. Výnimkou bude zatiaľ naša najväčšia fontána v Mestskom parku. Počas pravidelnej údržby zistili naši pracovníci nedostatky, ktoré nebolo možné operatívne odstrániť. Fontánu v súčasnosti opravujeme, predpokladáme, že návštevníci Mestského parku sa budú môcť pri nej osviežiť v v nasledujúcich týždňoch,“ uviedla riaditeľka Správy mestskej zelene Marta Popríková.

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) pozýva všetkých Košičanov a návštevníkov mesta, aby zavítali k fontánam, oddýchli si od každodenného zhonu a načerpali pri nich nové sily.

„Do piatku plánujeme spustiť 15 fontán nielen v centre, ale aj ďalších mestských častiach. Zrejme len málokto si dokáže naše centrum predstaviť bez Hrajúcej fontány, ktorá reaguje na hudbu zo zvonkohry a je najstaršou v bývalom Česko-Slovensku. Pre rodiny s deťmi odporúčam aj sledovanie kaprov vo Fontáne znamení pri Immaculate, kde ako v jedinej v Košiciach plávajú aj živé rybky. Ďakujem Správe mestskej zelene za kvalitnú prácu pri údržbu a prevádzke fontán. Verím, že pobyt pri ich blízkosti nám všetkým bude prinášať relax a príjemné zážitky,“ dodal primátor.