Prejsť na obsah

V Košiciach pokračuje Festival sakrálneho umenia

Hlavnou myšlienkou festivalu je snaha prispievať k šíreniu vzájomného porozumenia a tolerancie. Zároveň je spojený so spomienkou na patrónku mesta Košice a košickej katedrály - sv. Alžbetu Uhorskú, ktorá je tiež patrónkou všetkých žobrákov, vdov a sirôt, chorých, prenasledovaných, núdznych, pekárov, čipkárov a charitatívnych organizácií. „Košice boli vždy tolerantným multinárodným mestom, kde žili bok po boku - Slováci, Maďari, Nemci či Židia a rovnako ľudia rôznych vierovyznaní. Festival sakrálneho umenia prostredníctvom umeleckých zážitkov búra bariéry a stavia mosty, ktoré s prinášajú duchovnú silu, dnes tak mimoriadne potrebnú v týchto náročných časoch,“ povedal košický primátor Jaroslav Polaček.

Polievku „chudobných“ ochutnali obyvatelia i poslanci mesta

V rámci festivalu sa uskutočnil 3. ročník charitatívneho podujatia  -  Polievka svätej Alžbety. V piatok 11. novembra Košičania kúpou pôstnej šošovicovej "polievky chudobných" prispeli na pomoc ľuďom v núdzi. Za dodržania prísnych hygienických opatrení ju pod vedením kuchárov zo združenia Aregala Slovensko uvarili študenti Hotelovej akadémie na Južnej triede a Strednej odbornej školy obchodu a služieb Jána Bocatia z Košíc. Celkovo pripravili 2000 porcií. „Som hrdý na to, že Košičania sa dokážu zomknúť a každoročne pomáhať. Táto úžasná myšlienka, ktorá prepojila varenie so základným poslaním nášho združenia, nadchla aj mojich kolegov, ktorí s radosťou prebrali patronát nad mladou generáciou kuchárov a osobne prišli dozrieť či podporiť študentov duálneho vzdelávania pri varení. Dôležité je to aj preto, aby mladú kuchári mali víziu a dobrý pocit z budúcnosti povolania v ťažko skúšanom gastronomickom sektore,“ povedal šéfkuchár a spoluorganizátor podujatia Marek Mrúz.

V prestávke ustanovujúceho mestského zastupiteľstva ju na mestskom magistráte za dobrovoľný príspevok ochutnali novozvolení poslanci Košíc a od piatkového popoludnia bola k dispozícii aj okoloidúcim na Alžbetinej ulici. Výťažok z predaja si tento rok rozdelili Zborová diakonia cirkevného zboru ECAV Košice „Cesta nádeje” a OZ Asociácia nepočujúcich Slovenska ANEPS Košice. „Verím, že sa polievka svätej Alžbety postará Košičanom nielen o chutný obed, ale aj o hrejivý pocit z pomoci. Aj týmto našim spoločným gestom máme šancu ľuďom v núdzi ukázať, že na svoje problémy nezostali sami.“ dodáva viceprimátorka mesta Košice Lucia Gurbáľová.

Festival ponúka prostredníctvom hudby duchovné obohatenie   

V nedeľu 13. novembra sa na počesť sv. Alžbety v košickom Dóme uskutočnila aj slávnostná svätá omša, ktorú celebroval Mons. Zoltán Pásztor, biskupský vikár a od 10.00 hod. odpustovú omšu aj košický arcibiskup – metropolita Mons. Bernard Bober.  K Festivalu sakrálneho umenia už neodmysliteľne patrí aj ekumenický koncert. V Evanjelickom kostole na Mlynskej ulici potešil v nedeľu 13. novembra všetkých priaznivcov medzináboženského dialógu. Koncert aj tento rok priniesol pestrosť liturgických spevov cirkevných spoločenstiev združených v košickej ekumene.

Program festivalu pokračuje do 20. novembra

Bohatý program ponúkne aj druhý festivalový týždeň. Tešiť sa môžete na koncerty, divadelné predstavenie ale aj spevácku súťaž žiakov cirkevných škôl.

  • V utorok (15.11.) od 17.30 hod. sa na Hlavnej 89 v Košiciach, v Átriu Teologickej fakulty katolíckej univerzity v Ružomberku, uskutoční hudobno-poetické pásmo kňaza a básnika Pavla Ondríka.
  • Priestor na festivale dostanú aj nádejní mladí umelci. Žiaci stredných cirkevných škôl z celého regiónu ukážu svoj talent v stredu (16.11.) dopoludnia v Historickej radnici na 17. ročníku súťaže O Alžbetinu ružu.
  • Stredajší večer zas bude patriť divadelnému predstaveniu Lúče otcovstva podľa predlohy Karola Wojtylu. Predstavenie je na programe o 19.00 hod. na scéne Jorik na Tajovského 4.

 

Kompletný program nájdete na stránke mesta https://www.kosice.sk/clanok/prehlad-kulturno-spolocenskych-podujati alebo stránke festivalu http://www.fsu.kosice.sk.