Prejsť na obsah

V Košiciach pokračuje testovanie, oddnes je v prevádzke 77 odberných miest s vyše 100 tímami

V Košiciach sa dnes o šestnástej hodine otvorilo ďalších 60 odberných miest pre celoplošné testovanie, resp. skríning obyvateľstva. Pridali sa tak k doterajším veľkokapacitným odberným miestam (Magistrát mesta na Triede SNP 48/A, Spoločensko – relaxačné centrum na ulici Milosrdenstva 4 na Juhu, Výmenník Važecká na Galaktickej ulici na sídlisku Nad jazerom, Kulturpark na Kukučínovej ulici, Amfiteáter na Festivalovom námestí 2 a Vstupný areál U.S. Steelu), ktoré už fungovali aj v uplynulých dňoch.

Všetky nové odberné miesta budú tento štvrtok a piatok otvorené od 16.00 do 20.00 hod. Vyššie uvedené veľkokapacitné miesta budú v rovnaké dni fungovať od 9.00 do 20.00 hod. Počas víkendu budú s výnimkou U.S. Steelu mať jednotný otvárací čas od 9.00 – 17.00 hod. Celkovo je v súčasnosti pre verejnosť k dispozícii 77 odberných miest, v ktorých pôsobí vyše 100 odberných tímov.

Podrobné informácie o všetkých odberných miestach v jednotlivých mestských častiach vrátane ich otváracích hodín a počtov odberných tímov nájdete tu: https://korona.kosice.sk/zoznam-odbernych-miest/

V prípade veľkého záujmu sa počty odberných tímov ešte rozšíria 

„Po nedeľňajšej tlačovke premiéra sme sa ešte v ten večer začali zaoberať tým, aby sme dokázali za deväť dní otestovať čo najviac Košičanov. V pondelok sme mali otvorené dve miesta, ktoré fungovali v rámci nášho víkendového testovania a v utorok sa už naplno rozbehli naše veľkokapacitné odberné miesta. V testovaní pokračujeme ďalej ešte vo väčšej miere. Oddnes nám pribudnú ďalšie miesta, väčšinou pôjde o školy alebo budovy, v ktorých sídlia mestské časti. Kým oba predchádzajúce víkendové testovania zabezpečovalo okolo 800 ľudí, teraz ich bude až okolo 1000. Ak to bude potrebné, dokážeme na najviac vyťažené miesta zabezpečiť ďalšie odberné tímy. V databázach máme stovky záujemcov o účasť na testovaní či už z radov zdravotníckeho personálu alebo administratívnych pracovníkov,“ informoval primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý). 

Od pondelka do stredy bolo na odberných miestach v Košiciach vrátane U.S. Steelu otestovaných spolu 9407 ľudí, pozitívne testy vyšli 206 z nich. Znamená to 2,19-percentnú pozitivitu testov. Zo štatistík vyplynulo, že najviac pozitívnych dokážu zachytiť testy práve v U.S. Steele, kde kvôli polohe na hranici okresov sa chodí testovať aj mnoho ľudí z okresu Košice-okolie.

Primátor Polaček: Testovania plnia svoj účel a zachraňujú životy

„Veľmi si vážim, že naše víkendové testovania počas januára prinášajú výsledky. Od začiatku roka až do 10. januára boli Košice medzi desiatimi najhoršími okresmi v počte infikovaných osôb. Vďaka obom celomestským testovaniam sa situácia začala postupne zlepšovať. Vidieť to aj na číslach v našich nemocniciam, ktoré začiatkom roka denne prijímali aj 40 nových pacientov s ťažkým priebehom ochorenia Covid-19 a v súčasnosti je ich už len 20-25 denne. Celkovo sme zachytili vyše 1700 pozitívnych ľudí, ktorí vďaka našim testovaniam nešírili chorobu ďalej. Tieto testovania plnia svoj účel a zachraňujú životy. Ešte raz ďakujem všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a zvrátili veľmi zlú krivku. Je pred nami nová výzva. Našim cieľom je, aby sa aj teraz otestovalo čo najviac ľudí. Predpokladáme, že na naše odberné miesta zavíta celkovo 180 000 - 200 000 záujemcov,“ myslí si primátor.

Záujemcovia sa ešte pred samotným testom môžu zaregistrovať na stránke koronaregistracia.kosice.sk, kde dostanú aj podrobnejšie informácie. Od zajtra by táto registrácia mala byť akceptovaná na viac ako dve tretine odberných miest v Košiciach. Ďalšou výhodou je, že po skončení testu nebude potrebné čakať na výsledok a jeho výsledok bude doručený v SMS správe. Tá by od 27. januára 2021 mala slúžiť aj ako doklad o výsledkoch vykonaného testu v prípade kontroly dodržiavania zákazu vychádzania príslušníkmi Policajného zboru SR. Každý zaregistrovaný si môže skontrolovať svoje údaje priamo v aplikácii a v prípade potreby bude možné toto potvrdenie vystaviť aj spätne. Mesto v súčasnosti čaká ešte na oficiálne potvrdenie štátnymi orgánmi.  

Každý, kto čaká, bude v ten deň otestovaný

Pri testovaní začiatkom budúceho týždňa, bude mesto o termínoch a otvorených odberných miestach informovať na základe vývoja situácie. "Budeme upravovať časy tak, aby sme vyšli v ústrety čo najväčšiemu počtu ľudí. Snahou bude každý deň vybaviť každého, kto čaká na testovanie pred odberným miestom,“ dodal Polaček.