Prejsť na obsah

V Košiciach pribudne ďalší konzulát

Od budúceho roku bude mesto Košice sídlom už šiesteho konzulátu. Nového kandidáta na honorárneho konzula predstavil dnes veľvyslanec Lotyšskej republiky na Slovensku Indulis Berzinš primátorovi Františkovi Knapíkovi. Je ním Ing. Miroslav Repka, ktorý by mal pôsobiť v sídle konzulátu na Krmanovej ulici 1 po jeho otvorení od 1. januára 2011.

Na stretnutí v priestoroch Historickej radnice primátor František Knapík ocenil záujem Lotyšska o mesto Košice, ktoré predstavil aj ako budúce Európske hlavné mesto kultúry v roku 2013. Veľvyslanec pri svojej prvej návštevu mesta vyzdvihol príjemnú sviatočnú atmosféru podujatí Košických Vianoc. Uvítal možnosť spolupráce na poli hospodárskom i kultúrnom, ktorá závisí aj od potrebnej infraštruktúry: „Obchod závisí od možností transportu a aj cestovný ruch a voľnočasové aktivity na to nadväzujú."

Súvisiace informácie

V Košiciach boli v prebiehajúcom roku otvorené ďalšie honorárne konzuláty. Po Tureckej republike, ktorá svojho zástupcu predstavila v januári 2010, tak učinila o mesiac neskôr aj Ruská federácia. V meste Košice pôsobí tiež generálny konzul Maďarskej republiky a honorárni konzuli Belgicka a Španielskeho kráľovstva.

Primátor mesta v historickej radnici za uplynulé štvorročné obdobie oficiálne privítal 34 veľvyslancov akreditovaných v Slovenskej republike. Mesto navštívilo vyše 170 zahraničných delegácií.

Viac informácií:
http://europa.eu/abc/european_countries/eu_members/latvia/index_sk.htm