Prejsť na obsah

V Košiciach pribudne v budúcom školskom roku Medzinárodná základná škola

V Košiciach pribudne v budúcom školskom roku Medzinárodná základná škola

Priestory zrušenej základnej školy v Košickej Novej Vsi na Poľnej 1 by sa od mája mali začať meniť na modernú vzdelávaciu inštitúciu. Budovu základnej školy začne renovovať Európska vzdelávacia agentúra. Tá v nej chce v školskom roku 2020/2021 spustiť prvý rok vzdelávacieho programu Primary Years Programme v rámci Medzinárodnej základnej školy, určený pre deti od 5 do 11 rokov.

Mesto Košice je výlučným vlastníkom budovy školy a Európska vzdelávacia agentúra by ju po odsúhlasení mestským zastupiteľstvom dostala do prenájmu zatiaľ na tri roky. V zmysle štatútu mesta Košice by z dôvodu hodného osobitného zreteľa platila škola za 912 m2 prenajatých priestorov minimálne možné nájomné 9 eur/m2, plus ich vlastné prevádzkové náklady. To by predstavovalo sumu 8208 eur ročne, pričom škola si údržbu prenajatých priestorov bude zabezpečovať vo vlastnej réžii.

Medzinárodná základná škola, ktorá v Košickej Novej Vsi vznikne, pripravuje svoj nový projekt aj s podporou Americkej obchodnej komory na Slovensku a jej členov. Bude certifikovanou školou International Baccalaureate. Ide o certifikačnú vzdelávaciu organizáciu, ktorej program používa viac ako 1500 škôl v 154 krajinách.

Viceprimátorka Gurbáľová: Novú školu ocenia aj zahraničí investori 

„Nielen v Košiciach, ale na celom východnom Slovensku chýba takýto druh medzinárodnej školy. To náš región znevýhodňuje pri rokovaniach s potenciálnymi investormi zo zahraničia, ktorí tu chcú podnikať a vytvárať pracovné miesta. Tí sa aj mňa už viackrát pýtali ako sme na tom v meste so vzdelávaním a či tu existuje medzinárodná škola s triedami, v ktorých sa vyučuje výlučne v angličtine. Z tohto pohľadu ma teší, že Košice už nebudú bielym miestom na mape a od budúceho školského roka sa začne s výučbou,“ skonštatovala námestníčka primátora mesta Košice, Lucia Gurbáľová (KDH). 

Školu bude mať na starosti nezisková organizácia Európska vzdelávacia agentúra Prešov, ktorá je v tomto meste zriaďovateľom aj Súkromného gymnázia a Súkromnej základnej školy. Obidve inštitúcie sú plne akreditované pre bilingválne vzdelávanie a gymnázium je v súčasnosti pilotnou školou programu Ministerstva školstva založenom na záujme žiaka.

Na webstránke školy sa môžu rodičia dozvedieť, ako prihlásiť svoje deti do prvého ročníka a ďalšie potrebné informácie.