Prejsť na obsah

V Košiciach rokovali primátori krajských miest

Riadne zasadnutie Združenia K8, primátorov krajských miest sa uskutočnilo v priestoroch Historickej radnice na Hlavnej ulici. Za okrúhlym stolom v Malachitovej sieni privítal zúčastnených primátorov súčasný predseda združenia a primátor mesta Košice Jaroslav Polaček. Rokovania sa zúčastnili Matúš Vallo, primátor Bratislavy, Richard Rybníček, primátor mesta Trenčín, Peter Fiabáne, primátor mesta Žilina, Peter Bročka, primátor mesta Trnava, Vladimír Feľbaba, zástupca primátorky mesta Prešov, Ján Nosko, primátor mesta Banská Bystrica a Marek Hattas, primátor mesta Nitra.

Za mesto Košice boli na zasadnutí Marcel Gibóda, námestník primátora, Richard Dlhý, zástupca riaditeľa magistrátu a zástupcovia Mestskej polície, ktorí sa vyjadrovali k jednotlivým témam rokovania

O aktuálnom stave legislatívnych zmien zákona o cestnej premávke informoval Ľuboš Rumanovský, riaditeľ Odboru dopravnej policie Prezídia Policajného zboru SR. Cieľom novely je posilnenie kompetencií mestských polícií.           

„Ďakujeme ministerke Sakovej za ústretovosť pri  zapracovaní našich pripomienok do zmien zákona,“ povedal Richard Rybníček, primátor mesta Trenčín.

„Zároveň sme sa dohodli, že budeme iniciovať vytvorenie pracovnej skupiny pri ministerstve vnúitra. Pri objektívnej zodpovednosti je potrebné myslieť na rôzne podrobnosti súvisiace so zavádzaním nových zákonov,“ hovorí primátor mesta Košice, Jaroslav Polaček.

Samosprávam v tomto roku pribudli povinnosti, ktoré z ich rozpočtov odčerpali viac financií ako pôvodne plánovali (napr. chodníková novela).  Už na budúci rok sa budú musieť pripraviť na ďalší výpadok – zníženie príjmov z podielových daní, ktoré spôsobí zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane u fyzických osôb podľa  návrhu novely zákona o dani z príjmov.  V prípade schválenia legislatívnych zmien by už v rokoch 2020 - 2021 mestá a obce prišli o milióny eur, napr. Trenčín o 5,6 milióna eur, Košice o takmer 11 miliónov. Celoslovensky by sa výpadok vyšplahal na sumu 350 miliónov eur.

„Dohodli sme sa, že K8 poverí Matúša Valla, primátora Bratislavy, aby ministerstvu financií adresoval list so žiadosťou o urýchlené stretnutie a diskusiu k novele zákona o dani z príjmov. Ambíciou K8 je, aby v tejto veci zastupovala všetky mestá, lebo sa to bytostne dotýka ich ekonomiky a môže to v budúcnosti výrazne ovplyvniť chod samosprávy na Slovensku,“ skonštatoval Jaroslav Polaček, primátor mesta Košice.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo apeloval, aby krajské mestá podporili možnosť zapojiť sa do čerpania Operačného programu Efektívna verejná správa, ktorý pripravuje Ministerstvo vnútra SR. Je potrebné, aby sa zapojili do procesu prípravy, nastavili stratégiu posilnenia miestnej samosprávy a v rámci toho mohli budovať kapacity na analytické jednotky. Navrhol tiež, aby K8 podporila Národnú koncepciu prevencie bezdomovcov, ktorá sa primárne dotýka veľkých miest a aktívne vstúpili do spolupráce s exekutívou a Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny.

Rokovania sa zúčastnila aj  Adriana Šklíbová, generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu, ktorá informovala o činnosti fondu. Primátori hovorili aj o čerpaní financií z eurofondov a pripravovaných zmenách stavebného zákona.

Novou predsedníčkou Združenia K8 na druhý polrok 2019 sa stala Andrea Turčanová, podpredsedom Richard Rybníček.

Primátori Košíc, Trenčína, Banskej Bystrice, Žiliny a Nitry deklarovali, že predložia polancom miestnych zastupiteľstiev návrh na vstup do Únie miest Slovenska a pridajú sa tak k Bratislave, Trnave a Prešovu, ktoré už členmi sú. Cieľom je pripraviť dokončenie reformy verejnej správy na Slovensku a posilniť postavenie miest v budúcom rozvoji Slovenska ako prirodzených ekonomických, hospodárskych a sociálnych centier regiónov.