Prejsť na obsah

V Košiciach sa začalo ďalšie testovanie na Covid-19, pozrite si zoznam odberných miest

V mestách Košice a Medzev ako aj v siedmich obciach okresu Košice-okolie (Belža, Budimír, Paňovce, Rešica, Slánska Huta, Veľká Ida a Ždaňa) sa tento víkend uskutoční bezplatné antigénové testovanie osôb na ochorenie Covid-19. To je určené najmä pre ľudí s vyššou mobilitou, zamestnancov v prvej línii a kritickej infraštruktúry. Vítaní sú aj všetci tí, ktorí nemôžu vykonávať svoju prácu z domu alebo ľudia starajúci sa o svojich blízkych alebo nevládnych. Otestovať sa však môžu prísť aj ďalší ľudia, ktorí budú mať o to záujem.

Po úspešnom zvládnutí minulotýždňového testovania je podľa košického primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) hlavným zmyslom jeho ďalšieho pokračovania znížiť tlak na preťažené nemocnice a v záujme ochrany zdravia obyvateľov podchytiť čo najviac pozitívnych ľudí nielen v meste, ale aj v okrese Košice-okolie.

Okres Košice-okolie má už viac prípadov ako krajské mesto

Hoci ten patrí čo do rozlohy a počtu obyvateľom k najväčším na Slovensku, nie je v ňom zriadené ani jedno odberné miesto, čo kritizoval aj primátor Medzeva Matej Smorada (nezávislý). Pripomenul, že do Košíc je to od nich hodina cesty autobusom, no odberové miesto sa im aj napriek snahe a osloveniu štátnych orgánov nepodarilo zriadiť. Preto je rád, že aj vďaka pomoci z Košíc budú môcť teraz otestovať obyvateľov.

"V testovaní budeme pokračovať veľmi podobným rozsahom ako pred týždňom, no teraz sa k nám pripojili aj niektoré obce a mesto Medzev, ktorým sme poskytli testy a ďalšie potrebné vybavenie. Okres Košice-okolie je na tom horšie ako všetky štyri košické okresy. Ak chceme spoločne zvládať nápor na naše nemocnice a pomôcť zdravotníkom, je dôležité, aby sme všetci spolupracovali a boli súčinní," skonštatoval košický primátor Polaček.

Pribudli nové odberné miesta, v Poľove bude testovať aj viceprimátorka

V metropole východu sa rovnako ako pred týždňom testuje prevažne na základných školách, pričom aj tentoraz sú zriadené dve veľkokapacitné odberné miesta v priestoroch Magistrátu mesta Košice na Triede SNP 48/A a v areáli K13 – Košické kultúrne centrá v Kulturparku na Kukučínovej ulici. Medzi nové odberné miesta patria Kultúrny dom na Širokej 17/A v Kavečanoch, budova Miestneho úradu mestskej časti Sever na Festivalovom námestí v Amfitátri a Základná škola na Doline 43 v Poľove. 

"Počas minulého víkendového testovania nebolo zriadené v mestskej časti Poľov odberné miesto, no na základe podnetov občanov som cez riaditeľku ZŠ na Bernolákovej 16 pomohla zriadeniu odberného miesta v priestoroch detašovaného pracoviska tejto základnej školy. Aby pani riaditeľka nemala starosť s tým, že bude musieť zháňať členov do nového tímu, tak som sa ponúkla ako dobrovoľníčka pri testovaní v Poľove," povedala viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH). 

Odberné miesta sú v Košiciach v piatok otvorené od 16.00 až do 20.00 hod. V sobotu 16. januára a v nedeľu 17. januára to bude v časoch od 9.00 – 17.00 hod. V Kulturparku na Kukučínovej ulici a v Amfiteátri sa budú vykonávať testy aj v pondelok 18. januára od 9.00 - 17.00 hod, vo Vstupnom areáli U.S. Steelu to bude medzi 6.30 - 11.30 hod. a 13.30 - 18.30 hod. Podrobné informácie o všetkých odberných miestach v jednotlivých mestských častiach vrátane ich otváracích hodín a počtov odberných tímov nájdete tu: https://korona.kosice.sk/zoznam-odbernych-miest/ V grafickej podobe je možné nájsť odberné miesta po kliknutí na tento odkaz: https://korona.kosice.sk/korona-mapa/ 

Celkovo bude v metropole východu počas týchto dní k dispozícii 63 odberných miest, v ktorých bude pôsobiť vyše 100 odberných tímov. Okrem toho počas víkendu otestuje obyvateľov charitných domoch a osád na území mesta aj mobilná odberová jednotka. Na rozdiel od uplynulého týždňa sa pozitívny antigénový test už nebude overovať PCR testom, keďže ich výsledky sa zhodovali na 100 percent.

Bude sa skúšať aj nová aplikácia

Počas víkendového testovania sa bude skúšať aj nová aplikácia vytvorená v spolupráci s mestskou časťou Sídlisko KVP. Využiť ju bude môcť každý záujemca, ktorý sa príde otestovať na odberné miesto pred zasadačkou Miestneho úradu na Triede KVP 1, v Kulturparku a v budove Magistrátu mesta Košice na Triede SNP 48/A.

Stačí si kliknúť na webstránku korona.kosice.sk, kde pribudne tlačidlo na registráciu. Záujemca dostane overovací kód, po zadaní ktorého vyplní potrebné údaje. Následne dostane SMS s unikátnym kódom, ktorý musí po príchode na testovacie miesto nahlásiť administratívnemu pracovníkovi. Ten podľa občianskeho preukazu overí údaje. Výhodou je, že po absolvovaní testu môže ísť domov, kde mu príde SMS s jeho výsledkom a ďalšími pokynmi.