Prejsť na obsah

V Košiciach sa začalo s výstavbou najmodernejšieho plaveckého komplexu na Slovensku

V týchto dňoch sa oficiálne začalo s výstavbou Národného olympijského centra plaveckých športov Košice (NOCKE), ktorá v zmysle zmluvy potrvá 18 mesiacov. NOCKE nahradí doterajšiu Mestskú krytú plaváreň (MsKP), ktorá po 35 rokoch činnosti naposledy otvorila svoje brány návštevníkom 30. júna tohto roka.

Nový komplex určený nielen pre fanúšikov aktívneho pohybu a kluby plaveckých športov v našom meste by mal začať s prevádzkou v prvej polovici roka 2025. Po jeho dokončení sa spolu s celoročne prestrešeným vodnopólovým bazénom na kúpalisku Červená hviezda zvýšia kapacitné možnosti plávania pre verejnosť a športové kluby až o polovicu v porovnaní s predchádzajúcim stavom.

NOCKE sa stane aj dejiskom domácich a medzinárodných súťaží vo vodnom póle, plávaní a synchronizovanom plávaní. Prvou významnou športovou akciou by už v roku 2025 mali byť Majstrovstvá Európy do 23 rokov.

Primátor Polaček: Začíname o 5 minút 12

Podľa primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) sa s výstavbou NOCKE začína doslova o päť minút 12. Ak by sa tak nestalo, kvôli narušenej statike by najneskôr do troch rokov musela MsKP ukončiť prevádzku. Želá si, aby harmonogram prác postupoval podľa predpokladov a výstavbu čo najmenej ovplyvňovali rôzne nepredvídateľné vplyvy.

"Ďakujem všetkým, ktorý nás prišli podporiť a potešiť sa, že sme dosiahli ďalší míľnik. Dneškom sme definitívne dotiahli do konca takmer trojročnú ságu v niečom, čo sa na začiatku zdalo len ako sen. Absolvovali sme desiatky hodín rokovaní. Bolo dôležité presvedčiť aj všetky športové federácie, že táto investícia by mala získať štatút športovej infraštruktúry národného významu, čo sa nám pred pol rokom podarilo. Nedávno nám minister školstva oznámil pozitívnu správu o schválení dotácie vo výške 8,3 milióna eur. Teším sa, že môžeme začať s výstavbou najmodernejšieho plaveckého komplexu na Slovensku, ktorý bude určený nielen pre profesionálnych športovcov, ale aj pre širokú verejnosť. Nepôjde len o klasickú opravu, ale spolu s nedávno dokončeným prestrešením "čéhačka" dáme tomu aj pridanú hodnotu v podobe zvýšenia kapacity a počtu hodín, počas ktorých bude môcť NOCKE využívať verejnosť a športové kluby. Zároveň tu budeme mať moderný a energeticky úsporný športový stánok, čo bude znamenať udržateľný spôsob financovania."

Stavbári si trúfajú dodržať harmonogram prác

Nový plavecký komplex postaví vranovská spoločnosť Betpres, ktorá spomedzi troch záujemcov uspela vo verejnej súťaži s cenou 16,68 milióna eur bez DPH. Podľa ich konateľa Rolanda Ďurka síce predstavuje 18-mesačná lehota výstavby o šibeničný termín, avšak aj vzhľadom na ich predchádzajúce skúsenosti s veľkými stavbami (v Košiciach napr. v predstihu odovzdali mestu zrekonštruovanú roku Športovú halu Stará Jazdiareň) si trúfajú to v stanovenom termíne dokončiť. 

Hlavným investorom výstavby NOCKE je mestský podnik Tepelné hospodárstvo (TEHO), ktoré prevádzkuje Mestskú krytú plaváreň od roku 2021. Námestník riaditeľa pre ekonomiku TEHO Štefan Ferencz prisľúbil, že z ich pozície urobia všetko preto, aby všetko bolo hotové načas.

"Niektoré prípravné práce sa už začali. Začiatkom septembra sa začne s rozoberaním strechy nad bazénom. V súbehu s tým pôjdu aj ostatné búracie práce, rozširovanie súčasného 8-dráhového bazéna na 10-dráhový bazén olympijských parametrov. Oba bazény budú v nerezovom prevedení. Súčasná plocha bazénovej haly zhruba v smere ku kúpalisku Červená hviezda rozšíri o 2,5 metra. Vzniknú moderné šatne, sprchy, priestory pre kluby, rozhodcov, antidopingová miestnosť. Vytvoríme aj nové priestory pre fitnes a welness s rozlohou 1000 m2, ktoré budú dostupné priamo od bazénov. Dôjde aj k rekonštrukcii vonkajšej časti budovy, vynoveniu fasády, zatepleniu celej budovy a výmene všetkých okien. Zároveň sa kompletne prerobí vstupná časť, aby sa vytvoril väčší priestor pred samotnou plavárňou," informoval o plánovaných úpravách.

Vláda prispela mestu na výstavbu polovicou sumy

Vláda zo zdrojov Fondu na podporu športu (FNPŠ) schválila na tento účel poskytnutie finančných prostriedkov v sume 8 340 148,06 eur, čo predstavuje 50-percent celkovej sumy na výstavbu NOCKE. Fond o poskytnutí príspevku jednomyseľne rozhodol na svojom rokovaní ešte koncom júna. Mesto Košice ešte na jar uspelo vo výzve INFRA 3, ktorú vypísal FNPŠ. Fond si vyberal celkovo zo 199 žiadostí. Spomedzi 85 schválených projektov získalo mesto po jednomyseľnom hlasovaní Správnej rady vôbec najvyššiu finančnú dotáciu v doterajšej histórii Fondu na podporu športu. Toho si je vedomý aj predseda jeho Správnej rady Ladislav Križan, ktorý bude výstavbu priebežne kontrolovať a v prípade vzniku nepredvídaných problémov ponúka aj pomoc. 

"Veľmi si vážim, že sme sa aj vďaka spolupráci s primátorom mesta, prezidentom Slovenskej plaveckej federácie Ivanom Šulekom, prezidentom Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Antonom Siekelom a ďalšími zainteresovaní mohli dostať až do tohto bodu. Stojíme na mieste, kde sa začína s najväčšia športová investícia do plávania od vzniku SR. Po dostavbe Košickej futbalovej arény, úspešnej rekonštrukcii Športovej haly Stará jazdiareň je to tretí obrovský projekt v metropole východu, ktorý financoval FNPŠ. Dovolím si tvrdiť, že bez nás by sa to tu neudialo. Čaká nás veľmi ťažká práca a riadenie projektu, kde verím, že všetci budeme ťahať za jeden povraz."

Šéf plaveckej federácie: Ani ľudia z Košíc nám neverili, že začneme

Prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek skonštatoval, že výstavba NOCKE je investícia, ktorá na Slovensku nemá obdobu.Pripomenul, že keď v roku 2019 nastupoval do svojej funkcie, prichádzali informácie o rušení alebo zatváraní bazénov.

"Kým v Bratislave zostala po troch rokoch štúdia na výstavbu Národného olympijského centra len v šuflíku, v Košiciach je to naopak a za tri roky príprav sme sa dostali až sem. Aj mňa prekvapilo aký má primátor so svojim tímom ťah na bránku. Mnohí a to aj ľudia z Košíc nám neverili, že sa to podarí. V Mestskej krytej plavárni som poznal doslova každú kachličku v oboch bazénoch. Teraz je to pre taký sviatok, že tu dnes začíname s výstavbou. Konečne budeme môcť organizovať aj medzinárodné podujatia, čo bude znamenať ekonomický prínos pre NOCKE, ale aj samotné mesto. Pre verejnosť a kluby je dôležité, že bazény budeme môcť bez problémov rozdeliť. V jednej časti môže byť tréning alebo sa hrať zápas, v druhej polovici sa môžu učiť plávať deti alebo ju využiť rekreační plavci. Takéto riešenie bude na Slovensku novinkou."

Predseda Olympijského klubu Košice Miroslav Luberda zdôraznil, že sa začína nová éra nielen košického plaveckého športu.

"Úspechy košických plavcov a pólistov v minulosti si zaslúžia následníkov. Ako zástupca SOŠV sa veľmi teším, že v Košiciach vyrastie nové moderné športovisko medzinárodného významu, kde budú vytvorené podmienky  pre prezentáciu krajiny, rast talentov z nášho mesta, blízkeho okolia ale aj celého Slovenska. Druhé najväčšie mesto Slovenska s bohatou športovou tradíciou si zaslúžia túto investíciu. Verím, že všetko dobre pôjde a potvrdíme tým správnosť rozhodnutia kompetentných umiestniť Národné tréningové olympijské centrum do Košíc."

Zvýši sa kapacita bazénov pre verejnosť a kluby plaveckých športov

V zmysle uznesenia mestského zastupiteľstva bolo podmienkou pre začatie výstavby, aby naň mesto získalo aspoň 50 percent externých zdrojov. Poslanci schválili pre TEHO ešte v uplynulom roku úver so splatnosťou v roku 2045 v maximálnej výške 18 miliónov eur, z ktorého bude financovať nielen túto investíciu, ale aj nákup vybavenia. Počas prestavby dôjde k výmene pôvodného železobetónového bazénového telesa za nový nerezový bazén, ktorý bude spĺňať požiadavky (FINA). Bude v ňom až 10 plaveckých dráh, v menšom bazéne zostanú po úprave 3 plavecké dráhy. Oba bazény budú po novom oddelené pevnou stenou. Tým bude možné oddeliť tréningové priestory pre verejnosť a športové kluby. Zároveň v bazénovej hale dôjde k úprave tribúny, keď sa existujúce drevené lavice nahradia plastovými sedačkami s celkovou kapacitou 590 miest na sedenie.

Na prízemí za recepciou budú šatne pre verejnosť. Na poschodí vzniknú priestory pre športovcov a kluby. Celkovo pribudnú šatne pre 4 kluby s hygienickou časťou ako aj zázemie pre rozhodcov, média a klubovú činnosť. Do suterénu pod administratívnou časťou budú premiestnené priestory pre oddychové a relaxačné aktivity. V pláne je zriadenie moderných prevádzok fitnes, wellness a priestorov pre masáže so samostatným zázemím. Aj táto relaxačná časť NOCKE bude mať prepojenie na bazénovú časť, čím vznikne multifunkčný celok s prepojením všetkých športových relaxačných a oddychových funkcií.

Počas výstavby NOCKE bude možné od nasledujúceho mesiaca využívať nielen spomínaný prestrešený vodnopólový bazén na „čéhačku“, ale aj ďalšie bazény v budovách košických základných škôl (ZŠ). Od nového školského roka bude po modernizácii opätovne v prevádzke aj 25-metrový bazén na Strednej odbornej škole na Učňovskej ulici v Šaci, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK.