Prejsť na obsah

V Košiciach sa zvýšil záujem o prezenčnú výučbu v školách, od stredy si deti vyskúšajú aj kloktacie testy

Metropola východu sa od pondelka 22. marca zaradila medzi tzv. bordové okresy v rámci tzv. Covid automatu. Na mierne zlepšenie vo vývoji epidemiologickej situácie pozitívne zareagovali aj rodičia, ktorých ratolesti navštevujú materské školy (MŠ) a prvý stupeň základných škôl (ZŠ).

Oproti minulému týždňu sa o 5 percent navýšili počty žiakov prvého stupňa v základných školách, ktorí tam absolvujú prezenčnú výučbu. Vyšší počet detí je aj v materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. 

Viceprimátorka Gurbáľová: Predpokladáme, že súčasný režim výučby bude platiť do Veľkej noci

„Hoci sa z pohľadu spôsobu výučby nič nezmenilo, od začiatku tohto týždňa registrujeme o trochu zvýšený záujem rodičov dať svoje deti do škôl. Po konzultáciách s vedením košického RÚVZ predpokladáme, že do Veľkej noci bude platiť súčasný stav, keď do škôl chodia prednostne deti rodičov, ktorí nemôžu vykonávať prácu z domu,“ informovala košická viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH).

Tá verí, že zlepšovanie v počtoch nakazených a hospitalizovaných v Košiciach bude pokračovať.  O ďalších krokoch ohľadom školskej výučby rozhodne podľa nej na základe aktuálnej epidemiologickej situácie začiatkom apríla ministerstvo školstva, Krízový štáb mesta a Pandemická komisia pri Okresnom úrade.

„Boli by sme veľmi radi, ak by sa za dodržania všetkých platných protiepidemiologických nariadení mohli z dištančnej výučby do našich škôl už čoskoro vrátiť všetky deti. My aj naše školy sme pripravení na to umožniť čo najširšiu prezenčnú výučbu v bezpečnom prostredí. Podľa ohlasov, ktoré máme, by to potešilo nielen väčšinu žiakov, ale aj mnohých ich rodičov a učiteľov, ktorým chýba priamy kontakt s ich triedami,“ doplnila Lucia Gurbáľová.

Najviac detí v súčasnosti navštevuje ZŠ Považská a ZŠ Postupimská

Materské školy v meste v súčasnosti navštevuje 30 percent všetkých detí, prvý stupeň základných škôl 37 percent žiakov. Druhý stupeň ZŠ momentaálne nie je otvorený. Najväčší záujem rodičov o to, aby sa ich ratolesti mohli zúčastniť výchovno-vzdelávacieho procesu v materských školách, je na MŠ Dneperská a Dénešova, kde sa približuje k polovici všetkých detí. V základných školách sú rozptyly o niečo väčšie.

„Závisí to aj od prístupu rodičov a ochoty riaditeľov vyjsť v ústrety rodičom. Napríklad na ZŠ Považská navštevuje prezenčnú výučbu 81 percent žiakov a len o niečo menej je to na ZŠ Postupimská. Najmenej detí máme na ZŠ Jenisejská. Uvidíme ako sa budú tieto čísla vyvíjať v nasledujúcich dňoch, keď sa aj naše ZŠ premiérovo zúčastnia pilotného testovania na ochorenie Covid-19 prostredníctvom výplachu ústnej dutiny,“ uviedla vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Košice Beáta Lopušniaková. 

Rodičia tretiakov a štvrtákov sa výsledky kloktacích testov dozvedia cez víkend

Takzvané kloktacie PCR testy, ktorých výhodu je omnoho presnejšie zistenie prítomnosti nového koronavírusu oproti antigénovým testom, čakajú na žiakov 3. a 4. ročníka. Záujem o takúto dobrovoľnú formu testovania prejavila 1200 rodičov tretiakov a štvrtákov na základných školách v meste. Výsledky testovania budú oznámené rodičom cez víkend.

„Sami sme veľmi zvedaví na reakcie našich detí. Z doterajších ohlasov inde na Slovensku to bolo žiakmi aj vedením škôl prijaté pozitívne. Veríme, že sa to osvedčí aj u nás a potom sa do toho budú môcť zapojiť všetci žiaci na druhom stupni základných škôl,“ dodala Beáta Lopušniaková.

V prípade pozitívneho výsledku u niektorého zo žiakov bude ďalší postup v rukách RÚVZ. Ten s okamžitou platnosťou nariadi karanténu celej triedy ako aj všetkých zamestnancov a rodinných príslušníkov, ktorí prišli do kontaktu s dieťaťom.