Prejsť na obsah

V Košiciach si dnes podávali kľučky významné návštevy na čele s prezidentkou

Metropolu východu poctili dnes svojou návštevou traja významní predstavitelia nášho politického života – prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger (OĽaNO) a minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (Sme rodina).

Zároveň sa v Historickej radnici uskutočnilo rokovanie predsedov parlamentných výborov pre európske záležitosti krajín V4 za prítomnosti šéfov príslušného českého, maďarského, poľského a slovenského výboru týkajúcich sa pomoci utečencom z Ukrajiny a energetickej bezpečnosti.

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) ocenil, že sa v Košiciach počas jedného dňa stretlo také množstvo významných osobností politického a spoločenského života zo Slovenska a susedných krajín.

„Že vraj na východe nič nie je? V Košiciach sa toho deje toľko zaujímavého, že si u nás podávajú kľučky najvýznamnejší politici. Veľmi nás teší, že pani prezidentka zostane v Košiciach viac dní a ešte lepšie spozná nielen naše krásne mesto. Som hrdý aj na našich úspešných stredoškolákov z gymnázia Poštová, ktorých predpoludním navštívil premiér Heger.“ 

Prezidentke sa páči zámer znížiť emisie CO2 v Košiciach o 5 miliónov ton ročne

Prezidentka Zuzana Čaputová rokovala dnes v Kulturparku s delegáciou mesta Košice pod vedením primátora a Košického samosprávneho kraja na čele so županom Rastislavom Trnkom. S predstaviteľmi mesta si vymieňali názory na novelu stavebného zákona, ktorá by sa už v utorok mala prejednávať v NR SR. Veľkým otáznikom je napríklad to, či sa novelou podarí skrátiť lehoty pre samotné vydanie stavebného povolenia. Diskutovali aj o strategických investíciách v meste zameraných na zlepšenie kvality životného prostredia.

Ako skonštatoval primátor, v otázke kvality ovzdušia patrí naše mesto medzi najhoršie na Slovensku. V rámci Európy patríme v tomto ohľade k tretine najzamorenejších miest.

„Pani prezidentke sme predostreli náš spoločný zámer ako môžeme túto nelichotivú situáciu vyriešiť. Hlavným cieľom je zníženie emisií CO2 až o 5 miliónov ton vďaka dekarbonizačným projektom spoločnosti U.S. Steel a vykurovaniu košických domácností geotermálnou energiou z Ďurkova, čím znížime množstvo spáleného uhlia v TEKO. Sme veľmi radi, že nám prezidentka vyslovila plnú podporu a zo svojej pozície nám prisľúbila, že urobí maximum preto, aby sa to čo najskôr zrealizovalo,“ povedal primátor.

Pri R2-ke sa našťastie poklepával základný kameň a neklepalo na čelo

Ten spolu s prezidentkou, ministrom dopravy Andrejom Doležalom, županom KSK, zástupcami Európskej komisie, NDS a zhotoviteľa a ďalšími poklepali základný kameň výstavby rýchlocesty R2 Šaca – Košické Oľšany. Jeho časť medzi Haniskou a križovatkou Hrašovík pri Košických Oľšanoch postaví spoločnosť Eurovia za 132,6 milióna eur. Nový úsek by mali vodiči využívať na jar 2025 a financovaný bude z eurofondov a štátneho rozpočtu SR. 

„Veľká vďaka patrí najmä pánovi ministrovi Doležalovi, ktorý v správnu chvíľu vyzval k spolupráci celé Slovensko. Bez jeho aktívnej pomoci a búchania do stola by sme si dnes klepali maximálne tak na čelo a nepoklepávali základný kameň obchvatu Košíc. Teší ma, že o tri roky odľahčíme Košice od väčšiny tranzitnej dopravy v smere od Ukrajiny, Poľska a Maďarska. Úplné dokončenie oboch častí obchvatu prinesie zvýšenie plynulosti a odľahčenie dopravy v mnohých častiach mesta. Zároveň môžeme následne s pomocou štátu premeniť súčasnú cestu od Optimy do U.S. Steelu a Šace čiastočne aj na cyklochodník. Súhlasí s tým aj minister dopravy a beriem to ako záväzok,“ dodal košický primátor.