Prejsť na obsah

V Košiciach začne zajtra záverečné testovanie v réžii mesta

V metropole východu sa cez víkend uskutoční už šieste tohtoročné bezplatné antigénové testovanie obyvateľov. Pre záujemcov je pripravených celkovo 36 odberných miest, ktoré budú situované prevažne na košických základných školách. Doplnia tri veľkokapacitné odberné miesta na Magistráte mesta Košice na Triede SNP 48/A, v Amfiteátri na Festivalom námestí 2 a v Spoločensko-relaxačnom centre na ulici Milosrdenstva 2. Tie pre občanov fungujú v nepretržitej prevádzke od polovice januára a predbežne by mali byť otvorené do konca februára.    

Odberové miesta počas tohto kola celomestského testovania budú otvorené v tradičných termínoch a to v piatok od 16.00 – 20.00 hod. a cez víkend medzi 9.00 - 17.00 hod. Výnimkou sú len vyššie uvedené veľkokapacitné odberové miesta, ktoré budú v piatok otvorené od 9.00 – 20.00 hod a cez víkend budú v prevádzke rovnako ako ďalšie odberné miesta medzi 9.00 – 17.00 hod.

Šieste kolo testovania bude aj posledným 

Podľa košického primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) by šieste kolo testovania v réžii mesta malo byť zároveň aj tým posledným. Zdôvodňuje to nárastom súkromných odberových miest, ktorých je v súčasnosti 30 a v ďalších dňoch by ich počet mal vzrásť až na 50.  

„Mesto Košice už budúci týždeň neplánuje testovať. Domnievame sa, že bude dostatok iných odberových miest a verejnosť tak budeme mať dostatočne širokú ponuku možností nechať sa otestovať. My musíme fungovať efektívne, hospodárne a účelne. Nechceme plytvať finančnými prostriedkami a bolo by to aj zbytočné v tom pokračovať. Pre nás nemá zmysel súťažiť s čoraz väčšou ponukou odberných miest rôznych súkromných prevádzkovateľov. Trh si s tým už dnes dokáže poradiť,“ myslí si.  

Počet vlastných mobilných odberných miest mesto postupne znižuje aj na základe požiadavky regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach. V dvoch doterajších veľkokapacitných odberných miestach zriadených mestom - vo výmenníku Važecká na Galaktickej 1/A a v Kulturparku na Kukučínovej 2 už takto vznikli súkromné mobilné odberové miesta.

Elektronická rezervácia mesta na novo zriadených súkromných odberných miestach nebude fungovať

Tie majú nielen rozličných zriaďovateľov, ale fungujú aj na inom princípe ako obľúbená elektronická registrácia mesta Košice. Záujemcovia o testovanie v žiadnom zo štátom schválených odberových miest žiaľ nemôžu využiť tento systém a okrem iného tak do 15 minút nedostanú SMS-kou potvrdenie o svojom výsledku.

Mesto bude aj tentoraz testovať ľudí v útulkoch, nocľahárňach a krízových centrách. Keďže v zariadení Arcidiecéznej charity na Bosákovej ulici a v Oáze v Bernátovciach zachytili nedávno celkovo osem pozitívnych osôb, ich obyvatelia budú otestovaní prostredníctvom PCR testov.

„Sme pripravení pomôcť aj pri umiestňovaní ďalších pozitívnych ľudí bez domova do karanténnych domčekov, ktoré sme poskytli obom zariadeniam z rozpočtu mesta. V prípade ich naplnenia sú pripravené aj ďalšie riešenia, aby sme sa o nich mohli postarať a mohli im poskytnúť dočasné priestory na izoláciu,“ uviedla námestníčka primátorka Lucia Gurbáľová (KDH).

Vzhľadom na súčasné výrazné ochladenie je predpoklad, že vzrastú počty ľudí bez domova, ktorí budú mať záujem o ubytovanie v takýchto zariadeniach. „Budeme spolupracovať pri zabezpečení ich dopravy a otestovania, aby neohrozovali komunitu v týchto zariadeniach. Komunikujeme s RÚVZ a máme zazmluvneného aj lekára,“ doplnila. 

Pripravuje sa zriadenie veľkokapacitného vakcinačného centra 

Ďalším cieľom mesta je v spolupráci s Univerzitnou nemocnicou L. Pasteura a ministerstvom zdravotníctva zriadenie vakcinačného centra. V hre sú viaceré možnosti ako napr. v súčasnosti nevyužívaná Tréningová hala v Steel aréne alebo Kulturpark. Centrum by mohlo začať fungovať už začiatkom jari a denne by mohlo otestovať štvorciferný počet Košičanov.

„Robíme také kroky, aby sme boli pripravení zvládnuť očakávaný nápor po tom, keď do Košíc dorazia nové vakcíny,“ dodal Polaček.