Prejsť na obsah

V Krásnej dnes otvorili Centrum komunitných sociálnych služieb za 2,4 milióna eur

V metropole východu bolo po dlhých 21 rokoch otvorené nové zariadenie poskytujúce sociálne služby. Centrum komunitných sociálnych služieb v košickej mestskej časti Krásna ponúka svojim klientom štyri druhy sociálnych služieb a v plnej prevádzke môže zlepšiť životné podmienky až 46 ľuďom.

Plne obsadené je zatiaľ zariadenie pre seniorov, ktoré má kapacitu 14 lôžok. Zariadenie opatrovateľskej starostlivosti s 12 lôžkami je obsadené z dvoch tretín, zvyšní záujemcovia čakajú na schválenie. V útulku pre rodiny s deťmi s kapacitou 10 ľudí už majú 7 klientov, pričom táto sociálna služba môže byť pre nich poskytovaná maximálne po dobu jedného roka. Denný stacionár, ktorý začne s činnosťou v priebehu leta, bude môcť využívať desať klientov. O ich pohodlie a kvalitne poskytované sociálne služby sa nepretržite postará spolu 41 kvalifikovaných zamestnancov.

Primátor: Otvárame moderné centrum na úrovni 21. storočia

Podľa primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) je novootvorené centrum jedným z najambicióznejších projektov v oblasti sociálnej starostlivosti na Slovensku. Jeho cieľom bolo vytvorenie moderného priestoru najmä pre košických seniorov integrujúceho všetky potrebné služby na jednom mieste. To im poskytne komfort a služby na úrovni 21. storočia.

„Teší ma, že po dvadsiatich rokoch majú Košice moderné centrum, a že obrovská skupina ľudí tomuto projektu verila. Projekt sa nerodil ľahko a dlho sme diskutovali, či má mesto financie a možnosti na takéto zariadenie, pretože to nie je len o výstavbe ale aj o následnej prevádzke. Zvlášť v tejto ťažkej dobe sme si museli klásť otázku, či sme schopní poskytovať tieto služby a budeme mať na energie. Zvíťazila však sociálna stránka a povedali sme si, že nebudeme šetriť na našich obyvateľoch, ale radšej sa uskromníme inde,“ povedal počas dnešného slávnostného otvorenia primátor.

Ako ho doplnila viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH), hoci ide o zariadenie s nižšou kapacitou, má obrovský význam pre celé mesto, pretože tieto druhy sociálnych služieb sú v súčasnosti veľmi žiadané.

"Populácia nielen v našom meste starne, seniori nám pribúdajú a každá takáto služba a každé takéto zariadenie pomáha zlepšovať situáciu. Okrem toho tu prepájame sociálne služby. Nebudeme tu mať len seniorov, ale aj rodiny s deťmi, ktoré sa ocitli v núdzi. Veríme, že aj tie medzigeneračné vzťahy pomôžu obom týmto skupinám,“ skonštatovala s tým, že mesto chystá aj výstavbu podobného zariadenia na Gerlachovskej ulici s kapacitou pre 30 osôb.

Oproti predpokladanej cene ušetrilo mesto takmer 800 000 eur

S výstavbou Centra komunitných služieb v Krásnej sa začalo v marci 2021. Náklady na jeho výstavbu dosiahli takmer 2,1 milióna eur. To je takmer o 800 000 eur menej, než bola predpokladaná hodnota zákazky pri vyhlásení verejného obstarávania v roku 2020. Mesto okrem toho poskytlo zo svojho rozpočtu na vybavenie centra 300 000 eur.  

Jeho klienti budú môcť využívať jedáleň, spoločenskú miestnosť a práčovňu. Vlastná kuchyňa zabezpečuje klientom päťkrát denne pre prijímateľov sociálnych služieb a zamestnancov. V druhom polroku 2023 sa počíta aj s odberom, resp. donáškou obedov aj pre stravníkov z mestských častí Krásna a Nad jazerom.

„Z môjho pohľadu vzniklo jedno z najmodernejším zariadení sociálnych služieb, ktoré bolo v Košiciach a ich okolí vybudované. Všetky izby sú bezbariérové, v každej miestnosti máme zavedené internetové pripojenie. Dôležité je tiež to, že všetky izby majú polohovateľné postele. Je tu možnosť vyžitia vonku v krásnom areáli a zariadenie ponúka priestory s moderným vybavením, ktoré slúžia na rôzne terapie,“ dodal vedúci referátu riadenia sociálnych služieb magistrátu mesta Košice Martin Vatra.