Prejsť na obsah

V Krásnej dnes začali s výstavbou Centra komunitných služieb

V košickej mestskej časti Krásna vznikne moderné Centrum komunitných sociálnych služieb s kapacitou 46 miest. Jeho základný kameň dnes slávnostne poklepali predstavitelia vedenia mesta spolu so zástupcami zhotoviteľa. Výstavba centra za 1,86 milióna eur potrvá podľa zmluvy s bratislavskou spoločnosťou Sytiq 18 mesiacov, prví klienti by jeho služby mohli využiť koncom budúceho roka.

Polaček: Staviame ho pre tých najzraniteľnejších, ktorí si nedokážu sami pomôcť

"Veľmi ma teší, že tu už onedlho pribudne takýto druh sociálnych služieb, ktoré v takejto modernej podobe v našom meste doteraz absentovali. Staviame ho pre tých najzraniteľnejších, ktorí si nedokážu sami pomôcť a je povinnosťou mesta, aby sme sa o nich postarali a zlepšili ich život. Takisto som rád, že sa nám pri verejnej súťaži na výstavbu centra podarilo vďaka transparentnému verejnému obstarávaniu usporiť až milión eur. Ušetrené peniaze pôjdu na ďalšie rozvojové projekty v meste. Aj o tom sú Fungujúce Košice,“ skonštatoval primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý).

Nové Centrum komunitných sociálnych služieb má stáť v severovýchodnej časti Krásnej na ulici k Majeru na pozemku s rozlohou 4000 m2, ktorý patrí mestu Košice. Oproti jeho vchodu sa presunie aj zastávka MHD linky č. 28.

Novostavba bude pozostávať zo zariadenie pre seniorov, zariadenia pre opatrovateľskú službu, útulku pre rodiny s deťmi a objektu pre služby a spoločné činnosti. V centre bude pre klientov k dispozícii denný stacionár, kuchyňa, jedáleň, spoločenská miestnosť.

Viceprimátorka Gurbáľová: Klienti centra v ňom budú môcť aj pracovať

Ako zdôraznila viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH), hlavným cieľom centra je zlepšenie kvality života pre tých obyvateľov, ktorí sú z rôznych dôvodov odkázaní na pomoc spoločnosti. V Krásnej na nich bude čakať prirodzené sociálne prostredie, ktoré sa bude podobať so životom v bežnej rodine.

„Mesto Košice vždy venovalo pozornosť pomoci tým, ktorí to najviac potrebujú. Očakávame, že pridanou hodnotou tohto komunitného centra bude prepojenie sociálnych služieb tak, aby sa vzájomne dopĺňali a boli si  aj navzájom prospešné. Napríklad prijímatelia služby v útulku budú dve rodiny s deťmi, pričom dospelí členovia rodín môžu vykonávať pomocné práce pre potreby centra ako sú napr. upratovačky, údržbár, šofér, záhradník a podobne,“ uviedla.

Okrem pobytových služieb bude centrum poskytovať aj stravovacie, opatrovateľské a prepravné služby. Keďže kuchyňa je naprojektovaná na sto obedov denne, plánuje sa aj ich rozvoz nielen pre seniorov v Krásnej, ale aj do ďalších mestských častí. V objekte sa chystá sa aj zriadenie práčovne ako sociálnej služby. V pláne je aj poskytovanie opatrovateľskej a prepravnej služby, či zriadenie požičovne zdravotníckych pomôcok.

Starosta Krásnej predpokladá, že personál budú tvoriť najmä ich obyvatelia

Výstavbu nového centra komunitný služieb v Krásnej privítal aj starosta Peter Tomko (KDH), ktorého teší najmä to, že pomôže nielen ľuďom v ich mestskej časti, ale aj zvýši zamestnanosť.

„Takmer 5 rokov sme čakali na to, kým sa túto dobrú myšlienku podarí dostať do reality. Ďakujem vedeniu mesta a všetkým ľuďom, ktorí sa zaslúžili o to, že sa to môže začať stavať. Nové komunitné centrum bude slúžiť seniorom a rodinám s deťmi, ktorí tam budú ubytovaní. Pomôže aj obyvateľov Krásnej, ktorým uľahčí život a budú môcť takisto využívať jeho služby. Vytvorí sa tam aj viacero nových pracovných miest, kde predpokladáme, že personál zariadenia budú tvoriť najmä naši obyvatelia alebo ľudia z blízkeho okolia,“ dodal starosta.