Prejsť na obsah

V Kulturparku sa bude zajtra debatovať o novom Územnom pláne mesta

Mestskí poslanci pred takmer dvoma týždňami schválili správu o postupe obstarania a prerokovania nového Územného plánu mesta Košice. Územný plán je kľúčový dokument mesta, ktorý určuje, čo, kde a ako sa môže postaviť, a ako sa môže využiť dané územie.

Košice majú jeden z najstarších územných plánov na Slovensku. Vznikol ešte v 70. rokoch minulého storočia a odvtedy prešiel množstvom zmien a doplnkov, aby spĺňal potreby mestského života. V súčasnosti však už nezodpovedá aktuálnym potrebám a rozvoju mesta.

Proces tvorby nového územného plánu mesta začal ešte v roku 2014, pred jeho dokončením sa však práce v roku 2020 zastavili. V decembri minulého roka schválilo mestské zastupiteľstvo zabezpečenie nového územného plánu prostredníctvom Útvaru hlavného architekta (ÚHA) mesta Košice na čele s hlavným architektom mesta Petrom Kroppom. ÚHA bude pri jeho spracovaní spolupracovať aj s externými partnermi a architektmi Michalom Chudíkom či Ľubomírom Klaučom.

Hlavný architekt Kropp: Územný plán je kľúčový pre rozvoj mesta

„Mesto je organizmus, ktorý sa neustále vyvíja a mení. Aby sme mohli rozvoj mesta zmysluplne rozvíjať a rozhodovať o využití mesta, potrebujeme rozpracovaný nový územný plán - Plán pre Košice, úspešne dokončiť,“ uviedol hlavný architekt mesta Košice Petr Kropp.

Do procesu tvorby nového územného plánu chce ÚHA zapojiť aj odbornú verejnosť a záujmové skupiny, a to prostredníctvom rôznych stretnutí a workshopov. Už zajtra 27. júna sa v Kulturparku uskutočnia tri neformálne diskusie odbornej verejnosti pod názvom Okrúhle stoly za účasti zamestnancov ÚHA a hlavného architekta mesta P. Kroppa.

Pôjde o moderovanú diskusiu, ktorú pripravuje o.z. Spolka.Témou budú štyri oblasti - podpora udržateľného fungovania mobility v meste, verejný priestor, určenie plôch pre ďalší rozvoj a dôraz na klímu a ochranu životného prostredia.

„Košičania majú veľmi silný vzťah k mestu a sú ochotní aktívne diskutovať o jeho rozvoji. To je pre nás veľmi dôležité a chceme viesť dialóg tak, aby odborníci a verejnosť našli spoločnú reč a porozumenie,” hovorí vedúci referátu urbanizmu ÚHA Martin Jerguš, ktorý sa podieľa na tvorbe nového územného plánu.

Diskusie sú naplánované nielen pre odbornú, ale aj pre laickú verejnosť

V nasledujúcich mesiacoch pláne sú v pláne aj ďalšie podobné podujatia verejné s odbornou a laickou verejnosťou. Bližšie informácie o celom procese, časovej osi a možnostiach zapojenia sa do tvorby nového územného plánu je možné nájsť na stránke planprekosice.sk.

Návrh nového územného plánu na základe aktualizovaných dát bude zverejnený v budúcom roku. Mesto k návrhu plánuje uskutočniť výstavu, počas ktorej si bude môcť široká verejnosť tento návrh pozrieť a pripomienkovať ho počas prerokovania na jar roku 2024.