Prejsť na obsah

V materskej škole na Oštepovej zvýšia od jesene kapacitu o 44 detí

Začiatkom jesene by sa mali ukončiť stavebné práce rozšírenia kapacity materskej školy na Oštepovej ulici v mestskej časti Juh. V jej areáli sa nachádzajú štyri budovy, ktoré sú navzájom prepojené dvomi spojovacími chodbami. V doposiaľ nevyužívaných pavilónoch vzniknú po rekonštrukcii dve nové triedy pre 44 škôlkarov. 

V škôlke sa vytvoria podmienky na vzdelávanie celkovo 124 detí, čo bude v školskom roku 2023/24 znamenať vyše polovičné navýšenie jej doterajšej kapacity. Zároveň vďaka investíciám do zateplenia stien dôjde k výrazným úsporám prevádzkových nákladov na kúrenie a osvetlenie. V pláne je aj výmena podláh. 

Stavbári idú podľa harmonogramu, v októbri sa má kolaudovať 

Kontrolný deň na MŠ Oštepová ukázal, že jej rekonštrukcia postupuje podľa plánu. Stavbári z košickej spoločnosť STAV RD, ktorí so svojou ponukou vo výške 1 544 124 eur uspeli vo verejnom obstarávaní, prisľúbili dodržanie zmluvného termínu tejto rekonštrukcie. Začiatkom októbra by sa mala uskutočniť jej kolaudácia. Mesto na rozšírenie kapacít v škôlke získalo aj finančné zdroje z eurofondov, ktoré pokryjú zhruba polovicu nákladov. Zvyšok dofinancujú z mestského rozpočtu.  

„Počas uplynulých vyše štyroch mesiacov sa stihli zrealizovať všetky búracie práce a zrekonštruovali aj štyri pôvodné strechy. Práve na nich už onedlho pribudnú aj viaceré ekologické riešenia v rámci ich premeny na zelené strechy. Počas decembra sa vymenili aj svietidlá, ktoré nahradilo LED osvetlenie. Stavebné práce v súčasnosti pokračujú aj na hlavnej budove materskej školy, v ktorej aj počas rekonštrukcie prebieha pri zachovaní všetkých bezpečnostných opatrení výchovno-vzdelávací proces,“ informovala vedúca oddelenia školstva košického magistrátu Beáta Lopušniaková.    

Hlavná budova sa už v najbližších mesiacoch kompletne zateplí a dostane novú fasádu. Na spojovacích chodbách medzi pavilónmi sa vytvorí nové opláštenie stien a pribudnú aj výplňové konštrukcie. Zateplí sa aj hospodársky pavilón, v ktorom sa vymenia exteriérové okná a dvere.  

MŠ Oštepová nebude v najbližších mesiacoch jedinou škôlkou, kde počas vyučovania uvidia škôlkari z okien aj stavbárov. Mesto bude v zvyšovaní kapacít materských škôl v meste ako aj v investíciách do znižovania ich energetickej náročnosti pokračovať aj v MŠ Hrebendova na Luníku IX. Hneď po ukončení povinnej kontroly verejného obstarávania zo strany ministerstva vnútra by sa tam už na jar malo začať s jej rekonštrukciou. Investícia za 432 000 eur prinesie okrem zlepšenie energetickej hospodárnosti budovy škôlky a ďalších stavebných úprav aj rozšírenie jej kapacity o 44 detí. S podobnou rekonštrukciou sa už začalo aj v MŠ Lorinčík, ktorej kapacita vzrastie o 5 detí. 

Primátor Polaček: Investície do skvalitnenia vzdelávania našich detí sa nám niekoľkonásobne vrátia 

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) pripomenul, že v uplynulom roku sa v meste rozšírili kapacity MŠ Šafárikova 4 a MŠ Muškátova 7 v mestskej časti Západ a MŠ Hemerkova 26 na Sídlisku KVP. Vďaka tomu mohli tieto vyťažené škôlky prijať od tohto školského roka 60 detí navyše. Okrem toho sa v predchádzajúcom volebnom období podarilo rozšíriť aj kapacity v ďalších troch škôlkach. Na MŠ Galaktická sa zrekonštruovali priestory pre 120 detí, v MŠ Húskova pribudli možnosti na vzdelávanie 44 detí a v škôlke na Muškátovej pre 88 detí. Dokopy sa za uplynulé štyri roky vďaka investíciám mesta z vlastných zdrojov a eurofondov pribudlo v košických škôlkach 312 detí. 

„Som hrdý na to, že sme jedným z mála miest na Slovensku, ktoré nemá problém s umiestňovaním detí nielen do materských, ale ani do základných škôl. Na školstvo každoročne vyčleňujeme takmer 45 percent financií z rozpočtu mesta. Z minulosti sme zdedili obrovský modernizačný dlh, ktorý sa teraz postupne snažíme zmierňovať. Do zlepšenia kvality výučby, vybavenia škôl, špecializovaných učební, školských jedální, rekonštrukcií budov a budovania školskej športovej infraštruktúry sme v uplynulých rokoch investovali desiatky miliónov eur. Aj napriek finančne mimoriadne zložitým časom, ktorým v súčasnosti čelíme, budeme v investíciách do skvalitnenia výchovno-vzdelávacieho procesu pokračovať aj naďalej. Sú to veľmi dobre investované peniaze, ktoré sa nám niekoľkonásobne vrátia v spokojnosti detí, ich rodičov, pedagógov a ďalších zamestnancov našich škôl a školských zariadení,“ dodal Polaček.