Prejsť na obsah

V nedeľu počas Svetového deň bez áut čaká Košičanov na Komenského ulici viacero atraktívnych podujatí

Program podujatia bude prebiehať od 11. do 16. hodiny pozdĺž Komenského ulice, ktorá bude pre automobilovú dopravu uzatvorená od križovatky so Strojárenskou po križovatku s Watsonovou.

Cestná komunikácia bude prístupná pre peších, cyklistov a korčuliarov. Program sa uskutoční na piatich stanoviskách, hlavné pódium sa bude nachádzať pri Letnej záhrade Kembridž.

Stanovisko č. 1 - pri SPŠ Strojnícka Inline for fun - Poďme spolu na korčule

11.15 – 12.00 hod. - Šprint 100 metrov Počas voľného času škola korčuľovania, slalom pre deti, jazda zručnosti.

Stanovisko č. 2 - Račkov park ENJOY THE RIDE

Pumptrack, BMX škola jazdy a pod. počas celého podujatia

Stanovisko č. 3 - Park Komenského pri Krčme Letná Polícia deťom

Mobilné dopravné ihrisko, prevencia, jazda na policajných kolobežkách, maľovanie na tvár.

Stanovisko č. 4 - Park Komenského pred Poliklinikou Sever Zábava na kolesách

Šliapacie káry Berg a Hoverkart, šliapacie káry pre deti od 3 rokov, Hoverkart elektro pre deti od 10 rokov.

PREZENTÁCIA produktových partnerov JUMP SPORT, DUTCH BIKES, BIKERE BIKE SHOP, CITY BIKE SHOP, Cyklokoalícia Košice

Stanovisko č. 5 - Vysokoškolská ulica EKOMOBILITA

11.00 - Otvorenie podujatia, predstavenie zúčastnených, zraz elektromobilov

11.30 - Prednášky:

01. Antik – Zdieľané bicykle

02. Share’n GO – zdielané elektro autá

03. Eco club a Eco club TAXI

04. Čistá energia – obnoviteľné zdroje

05. Ejoin – nabíjacie stanice

06. TUKE FBERG – Oddelenie obnoviteľných zdrojov energie

07. Mesto Košice / Mestská polícia

08. Bikere - E- bicykle

09. RHalotel - Prototyp E-bicykla 1,35kg motor

10. Tombola za vyplnený DOTAZNÍK o mobilite

POLMARATÓNSKA CYKLOJAZDA Štart: Komenského pri SPŠ Strojnícka o 15.30 hod. Trasa: Trať Medzinárodného maratónu mieru v dĺžke 19 km Cieľ: Komenského ulica pri SPŠ Strojnícka (predpokladaný príchod do cieľa cca 17.00 hod.)

 

Dôjde aj k viacerým dopravným obmedzeniam

Mesto Košice upozorňuje, že v súvislosti s uzatvorením Komenského ulice pre automobilovú dopravu počas tohto podujatia dôjde v nedeľu 22. septembra 2019 na tejto a priľahlých komunikáciách k dočasným dopravným obmedzeniam.

Komenského ulica bude uzatvorená v čase od 9. do 17. hodiny pre automobilovú dopravu od križovatky so Strojárenskou ulicou po križovatku s Watsonovou ulicou, uzávierka bude riadne vyznačená prenosným dopravných značením. Dočasne budú uzatvorené aj výjazdy na Komenského ulicu z Garbiarskej, Kisdyho a Tomášikovej. 

Na Garbiarskej ulici bude uzatvorený výjazd na Komenského ulicu v čase od 9. do 17. hodiny. Vjazd bude označený dočasným dopravným značením pred odbočkou z Gorkého ulice návesťou pred slepou ulicou. Na niektorých úsekoch bude osadené dočasné dopravné značenie “Zákaz zastavenia” z dôvodu prípadného otáčania vozidiel.

Na Kisdyho ulici bude uzatvorený výjazd na Komenského ulicu v čase od 9. do 17. hodiny. Vjazd bude označený dočasným dopravným značením pred odbočkou z Tolstého ulice návesťou pred slepou ulicou. Na niektorých úsekoch bude osadené dočasné dopravné značenie “Zákaz zastavenia” z dôvodu prípadného otáčania vozidiel.

Na Tomášikovej ulici bude uzatvorený výjazd na Komenského ulicu v čase od 9.00 do 17.00 hod. Pri vjazde z Tolstého ulice na Tomášikovu bude v celom úseku po ľavej strane zákaz zastavenia z dôvodu prípadného otáčania vozidiel.

Dočasné dopravné obmedzenia sú schválené Krajským dopravným inšpektorátom Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach. Žiadame vodičov, aby rešpektovali dočasné dopravné značenia a pokyny policajných zložiek. Zároveň odporúčame, aby obyvatelia dotknutých ulíc v nedeľu v čase uzávery využili iný spôsob prepravy a predišli tak dopravným kolíziám.  

Niektoré električkové linky budú skrátené a presmerované

V súvislosti s organizáciou podujatia nastanú aj zmeny v MHD. Trasy pravidelných električkových liniek 2, 4, 9 budú medzi 10.00 - 16.00 hod. skrátené po zastávku Námestie Maratónu mieru. Električková linka 6 bude presmerovaná na konečnú zastávku Botanická záhrada a spoj linky R3 do U.S. Steelu s odchodom o 12.46 hod. bude v úseku Havlíčkova - Amfiteáter zabezpečený autobusom. Električková kyvadlová doprava bude na Komenského ulici (medzi zastávkami Havlíčkova - Námestie Maratónu mieru) premávať každých 10 minút, jej súčasťou budú aj propagačné jazdy v električke KT8. Nástupnou aj výstupnou zastávkou bude dočasne zriadená zastávka MHD na Komenského ulici v úrovni SPŠ strojnícka.