Prejsť na obsah

V nedeľu sa v Košiciach začne Festival sakrálneho umenia

Túto nedeľu o 17.00 hod. sa úvodným koncertom Musica Viva Sláčikového orchestra Musica Iuvenalis a košických sólistov pod vedením dirigenta Igora Dohoviča začne 31. ročník Festivalu sakrálneho umenia. Festival sa mal pôvodne uskutočniť v novembri minulého roku, avšak kvôli pandémii nového koronavírusu bol presunutý na jar.

Keďže ani v súčasnosti platné epidemiologické opatrenia neumožňujú konanie klasického Festivalu sakrálneho umenia, na aký boli jeho fanúšikovia uplynulých 30 rokov zvyknutí, tento ročník sa uskutoční prostredníctvom živých prenos v mestskej televízii TelKE - https://www.telke.sk/live/

Viceprimátorka verí, že si diváci vychutnajú festival v duchu tolerancie a vzájomného porozumenia

„Sakrálne umenie nesie v sebe výnimočné poslanie. Jeho vnímanie pozdvihuje myseľ a okrieva dušu. Je zárukou kultúrneho a estetického zážitku, človek pri ňom hľadá a zároveň odkrýva svoje vnútro pre vzťah s nadprirodzeným svetom. Som veľmi rada, že sa Festival sakrálneho umenia napokon uskutoční aspoň v takomto obmedzenom režime. Verím, že jeho obsah osloví nielen dlhoročných priaznivcov, ale aj tých, ktorí si na jednotlivé podujatia nájdu cestu po prvýkrát. Som presvedčená, že si ho všetci spolu vychutnáme v duchu tolerancie a vzájomného porozumenia,“ uviedla košická viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH).

Okrem nedeľňajšieho koncertu Viva Musica sa v stredu 21. apríla o 17.00 hod. v spolupráci s Východoslovenskou galériou naživo odvysiela komentovaná prehliadka výstavy Umením a slovom, kultúrne dedičstvo Rádu premonštrátov v Jasove. Divákov ňou prevedie jej kurátorka a známa historička a etnologička Katarína Nádaská. Prvú časť festivalu uzavrie Koncert starej hudby barokového súboru Le nuove musiche z priestorov Múzea Vojtecha Löfflera v nedeľu 25. apríla o 17.00 hod. Informácie o festivalových podujatiach, o účinkujúcich a miestach konania nájdu záujemcovia na novej webovej stránke festivalu www.fsu.kosice.sk.

O podobe ďalších umeleckých zážitkov rozhodne priebeh pandémie

Ďalšie podujatia s väčším počtom účinkujúcich plánujú organizátori festivalu zaradiť do programu po uvoľnení súčasných protipandemických opatrení. Charitatívnym rozmerom festivalu bude aj tento rok Polievka sv. Alžbety ako aj záverečný koncert na počesť tejto patrónky košickej katedrály a mesta Košice. O detailoch konkrétnych podujatí a termínoch ich konania budú organizátori festivalu pribežne informovať na svojej webstránke.