Prejsť na obsah

V nedeľu vyvrcholia oslavy stého výročia znovupochovania Františka II. Rákócziho

Oslavy vyvrcholia v Košiciach v nedeľu 29. októbra slávnostným spomienkovým ceremoniálom. Mesto Košice ako garant a hlavný organizátor podujatia očakáva na oslavách stovky hostí z viacerých okolitých štátov, pričom z Maďarska ich dovezie osobitný vlak Nostalgia, Účasť potvrdil maďarský prezident László Sólyom, predseda NR SR Pavol Paška, predstavitelia diplomatického zboru, miest, ktoré majú súvislosť so životom Rákoczyho a ďalší hostia."Oslavy nie sú len udalosťou pre Slovákov, Maďarov, či Košičanov, ale sú významné pre všetky národy bývalého Uhorska, ktoré tvorili jeho dejiny a slávnu minulosť bez ohľadu na prekážky, ktoré im postavilo do cesty 20. storočie," uviedol primátor Košíc František Knapík. Zdôraznil, že podujatie svojím charakterom patrí do rámca príprav na účasť mesta Košice v súťaži o titul Európske hlavné mesto kultúry pre rok 2013. Podľa primátora by oslavy nemali byť príležitosoťu na bičovanie politických a národnostných emócií, ale spomienkou na historickú osobnosť, ktorá spojila národnosti vtedajšieho Rakúska - Uhorska v boji za slobodu.
Maďarský generálny konzul v SR Imre Czékman pripomenul historický paradox, že kým v časoch vystúpenia Rákociho sa národy usilovali vymaniť spod nadvlády Habsburskej monarchie, teraz robíme všetko preto, aby sme čím najlepšie spolunažívali v Európskej únii. Czékman informoval, že v Maďarsku je o oslavy veľký záujem a on sám ich považuje za príležitosť pripomenúť si spoločnú históriu. Osobnosti sedmohradského kniežaťa sa bude venovať medzinárodná vedecká konferencia František II. Rákoci v Košiciach 1906 - 2006, na ktorej 27. a 28. októbra vystúpia historici zo Slovenska, Maďarska, Turecka, Francúzska, Česka, Poľska, Ukrajiny a Rumunska. Záštitu nad konferenciou prevzal podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič. Košice, kde je Rákoci pochovaný v Dóme sv. Alžbety od roku 1906, oslavovali 100. výročie prevezenia jeho pozostatkov z Turecka a znovupochovania sériou 22 podujatí, ktoré sa začali v marci v obci Borša v okrese Trebišov, kde sa narodil. Maďarsko prispelo k oslavám okrem iného darovaním jeho sochy, ktorú odhalili v Košiciach v apríli na nádvorí Katovej bašty pri replike jeho domu v tureckom vyhnanstve v meste Rodosto. Do osláv sa zapojil aj Košický samosprávny kraj, ktorý podľa jeho podpredsedu Emila Ďurovčíka vyčlenil z rozpočtu na rôzne podujatia sumu 700 000 korún.
Vodca protihabsburského povstania František II. Rákoci (1676 - 1735) viedol svoju povstaleckú armádu pod vlajkami s heslom "Pro litertate" (Za slobodu) a bojovali v nej spoločne Slováci, Maďari, Rusíni, Rumuni a Paliaci. Po porážke povstania musel odísť do vyhnanstva do Turecka, kde zomrel v mestečku Rodoste. Na žiadosť poslancov Košíc z roku 1894 v Uhorskom sneme previezli jeho pozostatky a znovu slávnostne pochovali v krypte košického Dómu sv. Alžbety. Samospráva Košíc, ktorá je garantom osláv, ich považuje za dobrú príležitosť prezentovať bohatú históriu i súčasnosť mesta v širšom medzinárodnom kontexte. V Košiciach je pochovaná aj stará mama a otec Františka II. Rákociho. Istý časť pôsobil v terajšej budove Slovenského technického múzea, ktorá bola sídlom hornouhorského kapitanátu.