Prejsť na obsah

V prvej etape bude v mestskom parku vyrúbaných 43 stromov

Mesto Košice, ako správny orgán preneseného výkonu štátnej správy na úseku ochrany prírody a krajiny, vydalo rozhodnutie o povolení výrubu 43 stromov v prvej etape dlhodobého procesu revitalizácie mestského parku, pričom stanovil pre žiadateľa povinnosť výsadby 145 kusov nových stromov a 14.734 kusov nových kríkov. Navrhovaný jednorazový výrub 43 stromov z celkového počtu 894 stromov, je daňou za dlhodobé zanedbanie odbornej údržby drevín a koncepčnej náhrady dožívajúcich jedincov novou výsadbou.

Všetky ostatné výruby, o ktorých sa dnes nerozhoduje, boli zaradené do druhej etapy, ktorej realizácia je rozložená do horizontu približne desať rokov tak, aby bola možná prirodzená postupná náhrada dožívajúcich a nevhodných drevín novými.

Projekt revitalizácie Mestského parku vypracoval víťaz medzinárodnej verejnej architektonickej súťaže (2010) – spoločnosť JELA s.r.o., ktorá dostala od mesta Košice zadanie rešpektovať zásady Florentskej charty z roku 1982, ktorá „historickú záhradu" v Čl. 2. charakterizuje ako „architektonickú kompozíciu, ktorej podstatné zložky sú predovšetkým rastlinné, takže živé, pominuteľné a obnoviteľné." Prirodzenou súčasťou takejto revitalizácie parku je aj nevyhnutný výrub chorých, prestarnutých, druhovo nevhodných drevín a taktiež výrub stromov, ktorý súvisí s obnovou pôvodnej historickej koncepcie parku. V nadväznosti na uvedené, bolo jednou z podmienok mesta striktné obmedzenie výrubov na minimum, spolu s podmienkou ich nahradenia novou kvalitnou zeleňou s obvodom kmeňa minimálne 18 cm a výškou minimálne 260 cm.

Pri zadávaní ďalších podmienok pre obnovu historickej koncepcie mestského parku, tak súčasné ako i predchádzajúce vedenie mesta, nikdy nepripustili na jeho území výstavbu žiadnych nových a s parkom nesúvisiacich objektov. Všetky doplnkové a obslužné funkcie prináležiace k parku boli povolené v súlade s dlhodobo platným a nezmeneným územným plánom mesta, a to buď v jeho tesnej v blízkosti, t.j. na „plochách športovorekreačného vyššieho vybavenia" alebo v rámci „historického centra", ktoré bezprostredne nadväzuje na chránené územie mestského parku. Filozofiou revitalizácie a rekonštrukcie mestského parku je zámer, aby sa z parku stalo najmä „pokojné a pomaly rastúce zelené srdce", ktoré v budúcnosti bude slúžiť všetkým obyvateľom mesta.

Vedenie mesta je presvedčené, že realizácia tohto projektu bude prínosom pre nás všetkých ako obyvateľov mesta Košice a že krásu a čistotu nášho „zeleného srdca" určite raz ocenia nielen budúce generácie Košičanov ale aj všetci tí, ktorí navštívia naše nádherné mesto nielen v roku 2013, t.j. v čase kedy Košice budú Európskym Hlavným Mestom Kultúry, ale i kedykoľvek v nasledujúcich rokoch.