Prejsť na obsah

V sobotu sprejazdnia križovatky so Šafárikovou, Ružínskou, Popradskou, potom uzavrú Ipeľskú

Eurovia SK, ktorá modernizuje košické električkové trate (MET), sprejazdní v sobotu (11. 11. 2017) dopoludnia koľajové prejazdy na križovatkách Triedy SNP so Šafárikovou triedou a Ružínskou ulicou. Takisto aj cestu z Popradskej ulice k amfiteátru, ktorá doteraz fungovala len v opačnom smere, od amfiteátra na Popradskú. Po otvorení troch prejazdov pre motoristickú verejnosť, v ten istý deň (stavbári predpokladajú, že popoludní) začnú uzatvárať koľajový prejazd na križovatke Triedy SNP s Ipeľskou ulicou, pri „novej" nemocnici.

Pavla Lazúra, riaditeľa Magistrátu mesta Košice informoval o tom na dnešnom (9. 11. 2017) kontrolnom dni Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu Eurovie. S riaditeľom Krajského dopravného inšpektorátu (KDI) KR PZ v Košiciach Rastislavom Plavčanom, dopravným inžinierom Pavlom Titlom a ďalšími zainteresovanými, prešli postupne úseky od Popradskej, cez Ipeľskú, po Ružínsku.

„Čo sa týka prejazdu z Popradskej k amfiteátru, vozovku sme rozšírili o jeden pripájací jazdný pruh v takej dĺžke, aby mohli za sebou zastať viaceré vozidlá, a následne sa po prejazde koľajníc zaradiť do jazdného pruhu k amfiteátru," uviedol Š. Bálint.

Na križovatke Triedy SNP s Ipeľskou ulicou je však situácia zložitejšia z dôvodu silného dopravného zaťaženia, a blízkosti nemocnice. Po vzájomnom hľadaní riešenia všetkých zúčastnených, a so súhlasom KDI, sprejazdní Eurovia z oboch strán uzavretej križovatky takzvané „prepichy". Tie umožnia vodičom prejazd koľajiskom, a vrátenie sa do pôvodného smeru za križovatkou. Zároveň sa Eurovia zaviazala, že v úseku medzi križovatkou a „prepichmi" sprejazdní dva jazdné pruhy. Pravý jazdný pruh tak bude prejazdný v priamom smere, ľavý bude odbočovací na koľajisko. „Prepichy" budú slúžiť pre celú premávku. V prípade, že by došlo k nejakým ťažkostiam ohľadom vozidiel dopravného podniku, respektíve záchranárskych zložiek, „prepichy" by ostali vyhradené iba pre ne.

Riaditeľ magistrátu sa zaujímal aj o to, v akom stave je chodník od amfiteátra k Popradskej ulici, ktorý kvôli stavebným prácam nebol dlhší čas priechodný, a ľudia tak museli prechádzať po časti jazdného pruhu. Podľa Š. Bálinta, chodník už môžu bez problémov používať niekoľko dní chodci, bicyklisti, ale aj mamičky s kočiarikmi bez toho, aby museli vstupovať na vozovku.

Komenského ulicu má Eurovia stavebne ukončenú, zhotoviteľ čaká na ukončenie všetkých schvaľovacích procesov, ktoré sú nevyhnutné na to, aby po ulici mohli začať jazdiť aj električky. Malo by k tomu dôjsť najneskôr do konca roka. Stavbári ešte upozornili, že od stredy (8. 11. 2017) majú opätovne pod napätím trakčné vedenie, v úseku od areálu Dopravného podniku mesta Košice po križovatku Triedy SNP s Bardejovskou ulicou. 

Video si môžete pozrieť tu: https://youtu.be/_rO1vhNuVpI