Prejsť na obsah

V stredu sa na sídlisku KVP začne s rekonštrukciou ulice Jána Pavla II

Počas úvodného aprílového týždňa štartuje mesto Košice tri investície do zlepšenia dopravy. 

Oddnes sa osadením dočasného dopravného značenie a prípravnými prácami začalo s rekonštrukciou mosta na Triede L. Svobodu na sídlisku Dargovských hrdinov. Následne sa osadia betónové zvodidla. Stavebné práce sa majú skončiť na prelome októbra a novembra 2021. Zrealizuje ich spoločnosť Strabag za 656 710 eur, čo predstavuje úsporu 37 percent oproti predpokladanej hodnote zákazky.

Oprava mosta na Furči prinesie 7-mesačné obmedzenia v doprave

Vodiči sa v tejto súvislosti musia pripraviť aj na niektoré obmedzenia. Najbližších sedem mesiacov budú môcť v každom smere využívať v oboch smeroch len jeden jazdný pruh. Navyše na Mauerovej ulici bude dočasne uzavretý úsek pod mostom. To spôsobí aj menšie zmeny v prevádzke niektorých autobusových liniek.

Tou najvýznamnejšou bude, že zastávka Dargovských hrdinov – Miestny úrad u liniek č. 17, 55, 71, 72 a N5 sa od OC Laborec premiestňuje na Triedu L. Svobodu, kde zastavujú linky č. 15, 54 a RA6 v smere do mesta. Bližšie informácie k zmenám MHD kvôli oprave tohto mosta sú zverejnené tu: https://www.dpmk.sk/aktuality/2021/rekonstrukcia-mosta-na-tr-l-svobodu-pri-modraku-prinesie-dopravne-obmedzenia

"Most leží na frekventovanej ceste a bol v nevyhovujúcom stave. Vypadávalo z neho aj murivo, a preto sme požiadali Mesto Košice o vypracovanie statického posudku. Keďže tam bola narušená statika a hrozilo ďalšie zhoršovanie jeho stavu, uvítali sme, že jeho obnova sa dostala medzi priority vedenia mesta. Som rád, že po minuloročnom vyhodnotení verejnej súťaže našlo teraz mesto v rozpočte finančné prostriedky na jeho rekonštrukciu a verím, že termín opravy sa podarí ešte skrátiť," vyjadril sa starosta mestskej časti Dargovských hrdinov Jozef Andrejčák (nezávislý).  

V stredu začnú s frézovaním asfaltu na ulici Jána Pavla II 

Od stredy 7. apríla 2021 sa na sídlisku KVP začne s rekonštrukciou ulice Jána Pavla II vrátane obratiska autobusov na jej konci. Zajtra ráno o 7.00 hod. sa najprv osadí dočasné dopravné značenie a následne sa bude frézovať pôvodný asfaltový koberec. Stavebné práce za 710 373 eur bude mať na starosti spoločnosť Eurovia Sk, ktorá vo verejnom obstarávaní ponúkla cenu o 53 percent nižšiu, než bola predpokladaná hodnota zákazky.

„Viem, že táto cesta už roky trápila tých, čo ju využívajú a našich predchodcov vo vedení mesta to veľmi netrápilo. Aj pán starosta Lörinc upozorňoval na neúnosný stav komunikácie. Dlhodobo som tvrdil, že túto cestu chceme opraviť, ale všetko potrebuje svoj čas. Malo zmysel počkať aj kvôli developerovi, ktorý tu staval svoj projekt a nechceli sme riskovať poškodenie novej cesty od ťažkých nákladných áut,“ uviedol začiatkom marca priamo na mieste primátor mesta Jaroslav Polaček.

Doplnil ho vtedy aj starosta mestskej časti Sídlisko KVP Ladislav Lörinc (obaja nezávislí). „Súčasný primátor je tretím, ktorého sme žiadali o opravu tejto komunikácie a som rád, že sa to podarilo. Trieda Jána Pavla II obsluhuje štvrtinu Sídliska KVP a jazdia tu aj viaceré linky MHD. Už dlhodobo je v havarijnom stave, čím dochádzalo k poškodeniu mestského majetku. Doteraz sa tu vozovka len látala a plátala. Chválim aj myšlienku vybudovať cyklotrasu a ďalšie avizované investície v našej mestskej časti.“

Aj pri tejto rekonštrukcii čakajú na vodičov obmedzenia. Z pôvodnej štvorprúdovej komunikácie budú môcť vodiči využívať najbližší polrok len jeden pruh v každom smere. Cestujúci v MHD sa kvôli rekonštrukčným prácam musia od zajtra pripraviť na zmeny v trasách liniek č. 19, 34, 54, 71, N6 a RA3. V rámci nich nebudú premávať autobusy po celej ulici Jána Pavla II a cestujúci tak nebudú môcť nastúpiť a vystúpiť na zastávkach Húskova a KVP, kláštor.

Linka č. 19 bude kvôli zmene svojej trasy vynechávať aj zastávku Klimkovičova a Janigova. Zároveň pri čerpacej stanici neďaleko zastávky Starozagorská sa zriadi obratisko niektorých liniek. Všetky zmeny v MHD sú podrobne vysvetlené tu: https://www.dpmk.sk/aktuality/2021/zmeny-v-organizacii-mhd-na-sidlisku-kvp-z-dovodu-rekonstrukcie-cestnej-komunikacie

Riaditeľ košického závodu spoločnosti Eurovia SK Štefan Balint zdôraznil, že ich spoločnosť je dlhodobým a spoľahlivým partnerom mesta Košice. "To platí aj pre projekt tejto dôležitej komunikácie. Urobíme všetko pre to, aby naplánované práce boli zrealizované načas a vo vysokej kvalite. Veríme, že čiastočné obmedzenia, ktoré budú obyvatelia mestskej časti KVP musieť dočasne strpieť, mnohonásobne vynahradí komfort novej a funkčnej vozovky."

Odštartovala aj výstavba ďalej etapy prepojovacej komunikácie medzi Perešom a Lorinčíkom

Ešte pred Veľkou nocou sa začalo s prácami na výstavbe prepojovacej komunikácia medzi Perešom a Lorinčíkom. Stavebné práce zrealizuje ich spoločnosť Colas Slovakia. Tá uspela vo verejnej súťaži s cenou 465 142 eur, čo je až o takmer 50 percent menej než bola predpokladaná hodnota zákazky. V tejto etape sa vybuduje prepojovacia komunikácia spájajúca východnú časť ulice Bystrická v Pereši pri napojení na plánovaný obytný súbor Lorinčík – Háje.

Kvôli aktuálnemu počasiu, ktoré znemožňuje zemné práce, by sa robotníci mali na stavbu vrátiť v nasledujúcich dňoch. Ani toto menšie zdržanie by nemalo ovplyvniť trvanie celej výstavby, ktorá sa musí zrealizovať najneskôr v januári 2022.

Mesto Košice okrem toho už vyše mesiaca rekonštruuje most na Hlinkovej ulici ponad Mlynský náhon. Začiatkom leta by sa malo začať aj s opravou neďalekého mosta cez rieku Hornád. Zároveň v priebehu apríla štartujú aj súvislé opravy chodníkov na území mesta, o ktorých už onedlho budeme informovať.

V rozpočte na tento rok je na zabezpečenie opráv a údržby mestských komunikácií v Košiciach vyčlenená suma 10,5 milióna eur. Pri všetkých rekonštrukčných prácach prosí mesto Košice vodičov, cestujúcu verejnosť a chodcov o pochopenie a trpezlivosť.