Prejsť na obsah

V stredu sa v areáli kúpaliska Červená hviezda otvára nové odberné miesto na bezplatné antigénové testy

Mesto Košice v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) spúšťa od stredy 18. novembra 2020 nové odberné miesto, na ktorom sa budú môcť všetci záujemcovia prostredníctvom antigénových testov bezplatne otestovať na prítomnosť nového koronavírusu. Odberné miesto v areáli kúpaliska Červená hviezda na Staničnom námestí 5 v Košiciach bude zatiaľ fungovať každý pracovný deň medzi 8.00 do 12.00 hod. V prípade zvýšeného záujmu je možné aj predĺženie otváracích hodín.

Od začiatku novembra je v depe DPMK na Bardejovskej 6 v prevádzke aj veľkokapacitné odberné miesto pre PCR testovanie. Aj toto pracovisko zriadilo v spolupráci so svojimi partnermi mesto Košice, ktoré v oboch prípadoch poskytlo aj vlastné priestory. Nadviazalo tak na úspešný projekt drive-in na košickom letisku počas celoplošného testovania na prelome októbra a novembra.   

„Nedávne celoplošné testovanie ukázalo, že vzájomnou spoluprácou dokážeme zabezpečiť dôstojné podmienky na testovanie aj v metropole východu. V našom meste sa počas bežných pracovných dní pohybujú státisíce ľudí. Keďže kapacity odberných miest v Košiciach na takú veľkú aglomeráciu nestačili, prišli sme s iniciatívou ako by sme mohli pomôcť každému, kto sa chce nechať otestovať,“ objasnil primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) dôvody tohto kroku. 

Primátor Polaček: Vytvorili sme dôstojné miesto na testovanie

Mesto podľa neho oslovilo vedenie spoločnosti TEHO, ktoré spravuje kúpalisko Červená hviezda a spoločne sa dohodli, že sprístupnia časť areálu kúpaliska na to, aby sa tam mohlo prevádzať bezplatné antigénové testovanie.

„Som rád, že v spolupráci s RÚVZ a TEHO sme našli vhodné miesto na testovanie. Vytvorili sme dôstojné zázemie pracovníkom odberného miesta, na ktorých čaká čisté prostredie a nebudú sa v ňom musieť obávať príchodu zimy. Ďakujem všetkým, vďaka ktorým zanietenosti sme to mohli tak rýchlo prevádzkovať. Okrem zamestnancov TEHO, ktorí pri príprave objektu na testovanie odviedli naozaj skvelú prácu, by som chcel vyzdvihnúť aj ochotu košického Centra podpory ministerstva vnútra. Ministerstvo je spolumajiteľom areálu kúpaliska a jeho zamestnanci takisto pozitívne vnímali, že chceme Košičanom poskytnúť tento druh služby. Veľmi ma preto teší, že aj takýmto spôsobom môžeme pomôcť všetkým obyvateľom a návštevníkom mesta, aby sa mohli uistiť, že nepredstavujú zdravotné riziko pre svojich kolegov či rodinu,” uviedol Jaroslav Polaček.

Odberné miesto pred jeho stredajším spustením viackrát navštívili zástupcovia vedenia mesta Košice, TEHO, Okresného úradu Košice a RÚVZ. Zhodli sa, že nové priestory poskytnú veľmi dobré podmienky pre personál ako aj záujemcov o testovanie.

Odbery na "čéhačku" bude vykonávať šesťčlenný tím RÚVZ

Odbery bude vždy vykonávať 6-členný tím RÚVZ, v rámci ktorého budú pôsobiť jeden zdravotník a laborant ako aj traja administratívni pracovníci. Podobne ako pri celoplošnom testovaní bude na bezpečnosť testovaných ľudí a personálu dohliadať aj jeden vojak. Mesto Košice okrem toho zabezpečí na odbernom mieste aj stálu prítomnosť jedného príslušníka Mestskej polície.

„S radosťou som prijala ponuku košického primátora Jaroslava Polačeka, ktorý nám podal pomocnú ruku. Naši zamestnanci sú v pohotovosti už niekoľko mesiacov a teší ma, že mesto aktívne pomáha a snaží sa vytvoriť čo najlepšie podmienky pre personál, aj pre ľudí, ktorí sa potrebujú z rôznych dôvodov otestovať,” skonštatovala riaditeľka košického RÚVZ Zuzana Dietzová.

V metropole východu zostáva naďalej v prevádzke aj mobilné odberné miesto na bezplatné antigénové testy v areáli Univerzitnej nemocnice L. Pasteura na Ipeľskej 1. Dobrovoľníci zo Slovenského červeného kríža tam vykonávajú odbery každý pracovný deň medzi 8.00 - 16.00 hod.