Prejsť na obsah

V utorok sa na Ružovej začína s ďalšou etapou Modernizácie zastávok MHD

Po minuloročných prípravných prácach sa tento týždeň bude v metropole východu pokračovať v II. etape eurofondového projektu Modernizácii zastávok verejnej dopravy a informačných systémov. Na starosti ich má košická spoločnosť Eurovia. Tá ako víťaz verejného obstarávania modernizuje zastávky v celkovej sume 510 904 eur.

Väčšinu finančných zdrojov získalo mesto z Integrovaného regionálneho operačného programu. Okrem eurofondov prispel na tento projekt aj štátny rozpočet, zvyšok budú predstavovať vlastné finančné zdroje mesta.

Podľa košického primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) je hlavným dôvodom modernizácie zastávok ponúknuť lepší komfort cestovania v MHD a zvýšiť tak jej konkurencieschopnosť voči osobnej doprave.

Na Ružovej a pri Novej Nemocnici sa posunú zastávky 

Úvodné tohtoročné stavebné práce sa začnú utorok od 7.00 hod. na zastávke Ružová, OC Galéria v smere ku Krajskému súdu. Cestujúci nájdu dočasnú zastávku asi 50 metrov pred tou pôvodnou bližšie k OC Galéria. Zastávka bude riadne označená označníkom a stavebne prispôsobená ako dočasné nástupište.

Keďže zastávka nemá samostatný zastávkový pruh, motoristi sa musia pripraviť na zhruba dvojmesačné zúženie komunikácie do jedného jazdného pruhu, o čom budú Informovaní dočasným dopravným značením.

Zároveň sa tento piatok od 7.00 hod. začne aj s rekonštrukciou zastávky Považská, Nová nemocnica v smere do centra mesta. Doterajšia zastávka bude dočasne presunutá o približne 100 metrov bližšie pred križovatkou Ondavská – Považská pri priechode pre chodcov.

Na Ondavskej dočasne ubudne 7 parkovacích miest

Kvôli vzniku náhradnej zastávky nebudú môcť motoristi zhruba dva mesiace využívať 7 parkovacích miest na parkovisku pred priechodom pre chodcov. Na Ondavskej ulici síce nedôjde k zúženiu jazdných pruhov, ale pri odbočovaní z Považskej dôjde k čiastočnému obmedzeniu premávky, pričom chodci nebudú môcť využiť prístupový chodník.

V rámci II. etapy Modernizácie zastávok verejnej dopravy a informačných systémov sa okrem dvoch už spomínaných zastávok na Považskej a Ružovej ulici zlepší komfort cestovania aj na oboch autobusových zastávkach pri Okresnom úrade v smere na Mier a k Amfiteátru. Začiatok Ich rekonštrukcia je naplánovaný na marec.

Súčasťou rekonštrukcie týchto zastávok bude osadenie označníkov a elektronických informačných tabúľ s aktuálnymi (on-line) odchodmi spojov vrátane ich meškaní. Zároveň sa budú realizovať stavebné úpravy nástupných plôch zastávok, ako aj pruhov s bezbariérovým prístupom.

Každý smer na stanici bude mať vlastnú elektronickú informačnú tabuľu 

Nástupné plochy na zastávkach budú doplnené aj o odpadkové koše a lavičky. Modernizácia prinesie aj výstavbu bezbariérových priechodov pre chodcov s prvkami pre nevidiacich ako aj ich osvetlenie pre zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky.

Okrem toho zastávky na Staničnom námestí (vo všetkých štyroch smerom na Námestie Maratónu mieru, Mlynskú baštu, Námestie osloboditeľov a Palackého) a na Belehradskej ulici v smere do centra budú doplnené o informačné tabule. Zrekonštruované zastávky by cestujúca verejnosť mohla začať postupne využívať od apríla, stavbári by mali hlásiť hotovo v tejto etape modernizácie zastávok koncom mája.

V pláne je aj modernizácia ďalších 13 zastávok

Mesto Košice pred štyrmi rokmi odovzdalo do užívania 29 zastávok, ktoré sa zmodernizovali v rámci úvodnej etapy tohto projektu. V pláne je aj modernizácia ďalších 13 autobusových zastávok v mestských častiach Sever, Dargovských hrdinov, Sídlisko KVP, Juh a Staré Mesto. Aj tento projekt síce ešte minulý rok uspel v hodnotení riadiaceho orgánu, avšak zatiaľ sa na jeho realizáciu nenašli finančné zdroje z eurofondov a zostáva v zásobníku.

Mesto sa bude s týmto projektom uchádzať o finančné prostriedky v nasledujúcich výzvach a spracováva aj projektové dokumentácie pre ďalšie zastávky, ktoré plánuje modernizovať. Zároveň sa pri súvislých opravách komunikácií sa uskutočnila aj rekonštrukciu priľahlých autobusových zastávok.