Prejsť na obsah

Vedenie mesta Košice sa dnes stretlo so starostami košických mestských častí

V košickej historickej radnici privítali starostky a starostov primátor mesta Jaroslav Polaček, námestníčka primátora Lucia Gurbáľová a Marcel Čop, riaditeľ Magistrátu mesta Košice.

Primátor mesta po úvodnom pozdrave a zaželaní všetkého dobrého v novom roku skonštatoval, že všetkých čaká náročný rok „nabitý“ udalosťami. Okrem iného spomenul majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, kde je predpoklad, že do Košíc príde štvrť, respektíve až pol milióna návštevníkov. Ďalej to budú majstrovstvá sveta v hokejbale mužov i žien. Oslavy dňa mesta Košice, kedy si Košičania pripomenú už 650. výročie udelenia erbovej listiny mestu kráľom Ľudovítom I. Veľkým, ako vôbec prvému mestu v Európe. V neposlednom rade to bude aj 400. výročie smrti troch košických mučeníkov, svätých Mareka, Melichara a Štefana, ktorí sú, podľa primátora, neoddeliteľnou súčasťou nášho mesta.

Služobne najstarší košický starosta Jaroslav Hlinka (MČ Košice – Juh) vzápätí vyjadril presvedčenie, že tak ako dnes, budú starostovia s vedením mesta komunikovať vzájomne i naďalej, lebo to považuje za veľmi dôležité.

Primátor uviedol, že by veľmi chcel, aby všetci k sebe prechovávali vzájomnú úctu, solidaritu, a v tomto roku v dostatočnej miere i dobrovoľníctvo, keďže Košice sa stali pre tento rok Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva.

„To by mala byť taká hlavná myšlienka, ale chcem, aby sme všetci spoločne plnili aj sľuby. Jeden z mojich záväzkov bol, že ak chceme aby mestské časti v Košiciach mali svoje miesto na pomyselnej mape mesta, tak je potrebné mestské časti a starostov navštevovať, stretávať sa, spoznávať ich problémy a neriešiť ich od stola. Myslím si, že práve toto bolo v minulosti dosť podcenené,“ zdôraznil primátor.

Lucia Gurbáľová, námestníčka primátora mesta:

„Myslím si, že hlavnou myšlienkou nielen dnešného ale i ďalších stretnutí so starostami košických mestských častí je to, aby sme vzájomne o sebe vedeli, spoznali sa, a aby nám všetkým bolo jasné, že naša spolupráca musí fungovať. Lebo bez spolupráce vedenia mesta so starostami košických mestských častí to nepôjde. Akékoľvek ciele, ktoré sme si dali pred voľbami, sa nedajú naplniť bez spolupráce. Tá je veľmi dôležitá, a ja sa teším, že v tomto zložení máme starostov, ktorí naozaj sú otvorení pre túto spoluprácu. My sme pre ňu tiež otvorení a verím, že to prinesie výsledky.“

Marcel Čop, riaditeľ Magistrátu mesta Košice:

„Za hlavnú myšlienku nielen dnešného stretnutia, ale i následnej spolupráce so starostami košických mestských častí považujem najmä to, aby sme mesto vrátili občanom. Aby mali pocit, že mesto je ich, a oni že sú mesto. Chceme dosiahnuť, aby mali ľudia žijúci v Košiciach čo najkvalitnejší život.“

Ján Nigut, predseda Rady starostov, starosta mestskej časti Košice – Ťahanovce:

„Bolo to prvé oficiálne stretnutie s vedením mesta, verím, že mestské časti budú vďaka spolupráci s mestom ziskové vo všetkých sférach života, a budú bližšie k občanom. Treba, aby naše vzájomné kontakty boli bližšie, čomu by som bol veľmi rád. Z dnešného stretnutia mám veľmi dobrý pocit,

primátor mesta ukázal ústretovosť nielen voči starostom a mestským častiam, ale aj voči občanom, ktorí v nich žijú.“