Prejsť na obsah

Vedenie mesta Košice zaslalo listy akcionárom Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček a jeho námestník Marcel Gibóda (obaja nezávislí) ako schválení nominanti do štatutárnych orgánov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) zaslali od začiatku týždňa vyše 700 listov s ich vlastnoručnými podpismi primátorom a starostom ako zástupcom miest a obcí v pôsobnosti VVS.

Samosprávy sú takmer výlučnými akcionármi vodární. Mesto Košice je aktuálne s takmer 1,43 miliónmi kusov najväčším akcionárom vo VVS, čo predstavuje 20,44-percentný podiel na základnom imaní spoločnosti. V spoločnom liste žiadajú akcionárov VVS o stretnutie v ich regióne a podporu pre návrh Mesta Košice, aby svojim hlasovaním na Valnom zhromaždení VVS umožnili zvolenie Marcela Gibódu do Dozornej rady vodární. Pri osobnom stretnutí im zároveň chcú vysvetliť zámery a vízie mesta Košice pri správe akcionárskeho podielu vo VVS. V najbližších dňoch bude akcionárov kontaktovať poverený zástupca mesta, aby si dohodli termín osobného stretnutia. 

„Mojim úprimným záujmom je presadzovať záujmy akcionára, Košičanov, ako aj obyvateľov Vášho regiónu a preto som požiadal aj o verejné vystúpenie na riadnom valnom zhromaždení, aby som zámery mesta Košice riadne vysvetlil a prezentoval,“ tvrdí v liste akcionárom VVS primátor Polaček.

Ten zdôrazňuje, že v tomto prípade nejde o funkcie alebo odmeny z členstva v štatutárnych orgánoch (zástupcovia mesta by ich vykonávali bezplatne), ale hlavným motívom je transparentnosť a dohľad nad tým, ako Východoslovenská vodárenská spoločnosť, ktorá poskytuje vodu nielen Košičanom, hospodári s majetkom a peniazmi nás všetkých.

Po komunálnych voľbách v roku 2018 prijalo Mestské zastupiteľstvo (MZ) v Košiciach v zmysle platnej legislatívy na svojom zasadnutí dňa 10.12.2018 uznesenie, na základe ktorého navrhlo zmeny v predstavenstve a dozornej rade Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti a.s. za akcionára Mesto Košice.

V uznesení bol návrh na odvolanie z postu člena Predstavenstva VVS bývalého zastupujúceho primátora mesta Martina Petruška a na jeho miesto vymenovať súčasného primátora mesta Jaroslava Polaček. V rovnakom uznesení poslanci odsúhlasili, aby bol odvolaný nominant mesta Košice v dozornej rade Igor Sidor a  na uvoľnené miesto nominovalo súčasného viceprimátora mesta Košice Marcela Gibódu.

Štatutárne orgány VVS konajú v rozpore s uznesením poslancov košického mestského zastupiteľstva

Štatutárne orgány však už takmer polroka ignorujú rozhodnutie voličov v Košiciach podporené aj uvedeným rozhodnutím košického MZ.

V marci na rokovaní mimoriadneho Valného zhromaždenia VVS, ktoré bolo zvolané na podnet Mesta Košice, akcionári neodvolali z funkcie člena dozornej rady Igora Sidora, ktorý už takmer dva roky nie je ani mestským poslancom v Košiciach. Z tohto dôvodu sa potom nemohlo ani hlasovať o zvolení Marcela Gibódu do tejto funkcie.

Dozorná rada VVS následne v apríli akceptovala návrh Mesta Humenné, aby na základe uznesenia ich MZ vymenil bývalú primátorku Janu Vaľovú Smer-SD) v Predstavenstve vodární jej nástupca v čele mesta Miloš Meričko (nezávislý).

Zároveň v rozpore s návrhom Mesta Košice a uznesením MZ v Košiciach na uvoľnené miesto po bývalom zastupujúcom primátorovi Petruškovi, ktorý vo VVS skončil v závere decembra, bol ešte v máji schválený do Predstavenstva starosta obce Veľké Raškovce v okrese Michalovce a krajský predseda strany Most-Híd Elemér Jakab. 

„Nepísaným pravidlom spoločnosti bolo, že jedno z 10 miest členov predstavenstva (podpredseda) VVS patrilo vždy primátorovi mesta Košice a jedno miesto v 9-člennej Dozornej rade nominantovi Mesta Košice. Je v záujme Mesta Košice ako najväčšieho akcionára prostredníctvom člena predstavenstva a dozornej rady z radov nominantov odporučených MZ v Košiciach zastupovať všetkých akcionárov vodární v ich prospech a v súlade s platnou legislatívou. V žiadnom prípade nie je v záujme mesta privatizovať, rozpredávať a ani nijako inak znižovať aktíva VVS,“ hovorí košický primátor.  

Polaček: Spoločnou realizáciou opatrení a transparentným rozhodovaním sa chceme pričiniť, aby sme nemali najdrahšiu vodu

Polaček v liste vyjadril nádej, že aj na základe vyššie uvedených faktov, podporia akcionári spoločnosti Marcela Gibódu  a svojim hlasom ho na riadnom valnom zhromaždení VVS 20. júna zvolia za člena Dozornej rady VVS. Právom Košičanov je podľa neho mať svojho zástupcu vo VVS. 

„Som presvedčený, že našim spoločným záujmom je dobré meno Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti ako aj spoločná realizácia opatrení a transparentného rozhodovania tak, aby voda pre našich obyvateľov nebola najdrahšia,“ dodáva.

Všetky podnety občanov k VVS očakávame na vodarne@kosice.sk

Mesto Košice zároveň dnešným dňom spustilo e-mailovú adresu vodarne@kosice.sk, na ktorú môže každý občan adresovať svoje podnety a námety k zlepšeniu činnosti VVS a k zvýšeniu jej transparentnosti. Mesto Košice sa bude zaoberať každým podnetom a ako najväčší akcionár ho bude riešiť v spolupráci s orgánmi VVS. 

Prílohy