Prejsť na obsah

Vedenie mesta sa dnes stretlo v Historickej radnici so starostami košických mestských častí

Zúčastnené starostky a starostov košických mestských častí privítali primátor mesta Jaroslav Polaček, jeho námestník Marcel Gibóda (obaja nezávislí), námestníčka primátora Lucia Gurbáľová (KDH) a riaditeľ košického magistrátu Marcel Čop. Nielen za seba ale aj za ostatných kolegov vyslovil spokojnosť s doterajšou vzájomnou spoluprácou mesta a mestských častí aj predseda Rady starostov a zároveň starosta mestskej časti Košice – Ťahanovce, Ján Nigut (KDH).

Primátor vo svojom príhovore okrem iného v krátkosti zrekapituloval, čo všetko sa podarilo v našom meste urobiť v minulom roku. Mesto ako nositeľ titulu Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019 úspešne zvládlo viaceré akcie vďaka stovkám mestských dobrovoľníkov, vrátane tých z mestských častí. Veľký počet návštevníkov prilákali aj viaceré akcie k 650. výročia udelenia erbu Košiciam, ako prvému mestu v Európe.

Mestské byty sa prestali predávať a začali prideľovať

Pozitívnych ohlasov zo všetkých strán sa naše mesto dočkalo aj počas usporiadania skupinovej časti majstrovstiev sveta v hokeji, organizácie podujatí k 400. výročiu smrti troch košických mučeníkov, pri majstrovstvách sveta v hokejbale mužov i žien, vyhlásení svätej Alžbety Uhorskej za patrónku mesta. Tak ako každý rok, Košice výborne zviditeľnil  Medzinárodný maratón mieru s rekordnou účasťou viac ako 14 500 bežcov, obľúbená Biela noc, medzinárodný filmový festival Art Film Fest a mnohé ďalšie kultúrne, spoločenské, či športové podujatia v meste.

K prínosom v sociálnej oblasti patrilo napríklad aj zvýšenie finančného príspevku na obedy pre seniorov, zlepšenie dostupnosti opatrovateľskej služby zvýšením počtu hodín opatrovateľskej služby u verejných i neverejných poskytovateľov. Mesto zastavilo predaj bytov a pridelením sociálnych bytov takisto vyriešilo problém s bývaním pre mnohých dôchodcov.

Polaček takisto pripomenul, že mesto po vyše 20 rokoch prevzalo vlani do svojej správy verejný cintorín a krematórium, zvýšilo finančné príspevky pre mladých športovcov a stransparentnením verejných obstarávaní dosiahlo veľké finančné úspory vo výdavkovej časti mestského rozpočtu. Spomenul aj výzvy, ktoré čakajú mesto a mestské časti v roku 2020. K prioritám pre tento rok patrí, okrem iného, aj rozšírenie Slaneckej cesty, tzv. štartovacie byty pre mladé rodiny, rekonštrukcia Angels arény. Mesto sa podľa neho nevzdáva ani myšlienky vybudovania centra plaveckých športov. Ďalej je to vypracovanie novej koncepcie fungovania odpadového hospodárstva v Košiciach, ale aj verejného osvetlenia.

Viaceré podnety od občanov boli adresované na zlepšenie stavu ciest

„Na minuloročnom novoročnom stretnutí so starostami som im povedal, že postupne budem navštevovať košické mestské časti a hovoriť s nimi o ich problémoch a možnostiach ako by sa dali vyriešiť. Minulý rok som navštívil takmer všetky mestské časti a aj v tomto budem v tejto tradícii pokračovať. Z týchto výjazdových stretnutí vyplynuli rôzne podnety od občanov, mnohé z nich smerovali aj na zlepšenie kvality ciest v jednotlivých mestských častiach. V niektorých mestských častiach ako napr. Myslava alebo Poľov ich už majú, ďalšie plánujeme urobiť napr. v Šebastovciach či Vyšnom Opátskom. Ako som povedal, v týchto stretnutiach treba pokračovať, aj keď si to vyžaduje veľa času. Má to naozaj zmysel,“ uviedol Polaček.

Primátor starostov informoval aj o významných udalostiach, na ktoré sa môžu Košičania tešiť v tomto roku. Budú medzi nimi aj oslavy 790. výročia prvej písomnej zmienky o Košiciach, oslavy 100. výročia od vzniku prvého košického letiska, alebo oslavy 75. výročia oslobodenia mesta. V lete nás čakajú Majstrovstvá sveta v orientačnom behu s účasťou 5 – 6 tisíc pretekárov, hokejová kvalifikácia o postup na Zimné olympijské hry 2022 v zložení Rakúsko, Slovinsko, Bielorusko a Slovensko. V Košiciach sa uskutoční aj jeden z najnáročnejších a najťažších pretekov na svete Spartan race, Majstrovstvá sveta juniorov v krasokorčuľovaní a iné.