Prejsť na obsah

Veľké krištáľové srdce pre Margit Šlachta

Občianske združenie Spoločnosť Ferdinanda Martinenga, ktorá už desať rokov pôsobí v Bratislave, v posledných rokoch významne prispelo v rámci svojho programu k zvýrazneniu dobrého spolunažívania s okolitými krajinami. V rámci svojich aktivít každoročne udeľuje viaceré ocenenia, medzi najprestížnejšie patrí Veľké krištáľové srdce za mimoriadny prínos a činy v duchu humanity pre Európanov.

V utorok 10. novembra 2009 udelila Spoločnosť Ferdinanda Martinenga Veľké Krištáľové srdce pre rok 2008 sirovi Nicholasovi G. Wintonovi a pani Margit Šlachta in memoriam. Za pani Margit Šlachta, ktorej 125. výročie narodenia si v tomto roku pripomíname, prevzali ocenenie primátor mesta Košice František Knapík a predstaviteľka Spoločnosti sociálnych sestier v Košiciach sestra Martina Magulová. Odovzdávanie ocenenia sa uskutočnilo za účasti bývalej predsedníčky maďarského parlamentu p. Katalin Szili a ďalších významných hostí.


O Spoločnosti Ferdinanda Martinenga
Spoločnosť každoročne udeľuje niekoľko ocenení. Napríklad Zlatú medialu Spoločnosti F. Martinenga za činy v duchu ľudskosti za rok 2008 udelili Ladislavovi Bielikovi in memoriam, fotografovi súboru fotografií z roku 1968, Ladislavovi Burianovi, 84r. slovenskému občanovi maďarskej národnosti, kňazovi a humanistovi a Jánovi Figeľovi, pri príležitosti ukončenia misie člena Európskej komisie.

Medzi ďalšie aktivity spoločnosti patria:
2000 - Zvony pre bratislavskú konkatedrálu
zrealizovaný dar Maďarskej republiky, druhý najväčší zvon v rámci privítania milénia, ktoré venovali všetky susedné krajiny v duchu „ Zvony mieru".

2002 - Odovzdanie zlatej medaily – „Slávnosť zvonov - posolstvo zjednotenej Európe" (spoločnosť ju vydala pri príležitosti vysviacky darovaných zvonov dňa 11.11.2000) prezidentom Rudolfom Schusterom prezidentovi Arpádovi Gönczovi (medaila s č. 1 bola odovzdaná Jánovi Pavlovi II. a postupne všetkým kráľom a prezidentom Európy)

2006 - Hejce
V rámci piety obetí leteckej havárie slovenského lietadla misie KFOR pri maďarskej dedinke Hejce bolo odovzdané „Puknuté drotárske srdce " starostovi obce Hejce G. Rohalyovi a náčelníkovi GŠ SR gen. majorovi Ľ. Bulíkovi ako občiansky prejav piety. Malým krištáľovým srdcom boli ocenené maďarské organizácie, ktoré sa podieľali na záchranných prácach.

2004-2008 - Bratislava
Odovzdanie ocenenia „Veľké krištáľové srdce" za mimoriadny prínos a činy v duchu humanity pre Európanov, udeľuje sa laureátom rôznych národností a vierovyznaní. Udeľuje sa od r. 2004 pri prijatí Slovenska do EÚ.
2004 - in memoriam Richard Coudenhove Kalergi (zakladateľ paneurópskeho hnutia po I. svetovej vojne) a Robert Schuman (zakladateľ EÚ).
2005 - in memoriam Ján Pavol II. a Albert Einstein.
2006 - in memoriam rabín Chatam Sófer a bratislavský kňaz Karol Scherz de Vasoja (humanista a záchranár pri živelných udalostiach).
2007 - in memoriam Terézia Vansová (významná slovenská spisovateľka a národná buditeľka) a Irena Sandler (97-ročná Poľka, držiteľka ocenenia spravodlivý medzi národmi, zachránila vyše 2000 židovských detí).
2008 - in memoriam Margit Šlachta (rodáčka z Košíc, humanistka, sociálna sestra, prvá žena v Maďarskom parlamente) a Nicholas G. Winton (100-ročný, za záchranu židovských spoluobčanov v bývalom Československu).

2007 - Hejce
Odhalenie pamätníka obetiam leteckej havárie príslušníkov jednotiek KFOR. Autor pamätníka člen spoločnosti Ferdinanda Martinenga akad. sochár L. Sabo.

2007 - Györ
Stretnutie slovenských a maďarských občanov v synagóge pri zahájení adventu a chanuky, s pietou pri pamätníku 238 maďarských detí zavraždených fašistami. Za účasti opáta Dr. Asztrika Várszegi z Pannonhalmy a hlavného rabína Maďarska na dôchodku Dr. Józsefa Schweitzera, ktorí boli ocenení zlatou medailou „Slávnosť zvonov – posolstvo zjednotenej Európe" Spoločnosťou Ferdinanda Martinenga.

2008 - Komárno
Pri stretnutí predsedov vlád SR a MR p. Róberta Fica s p. Ferenczom Gyurcsányim, bol zástupcami spoločnosti prezentovaný transparent: ZA EURÓPU BEZ BARIÉR - AKADÁLY MENTES EURÓPAÉRT, ktorý mal veľký ohlas u zástupcov slovenských, maďarských a iných zahraničných médií.

Spoločnosť Ferdinanda Martinenga pripravuje výrobu celovečerného filmu „Dunajská sága" v spolupráci aj s Maďarskou televíziou. Dej filmu opisuje históriu jedného bratislavského rodu a zachytáva spolužitie oboch národov v tomto regióne za posledných 200 rokov.

Spoločnosť Ferdinanda Martinenga, ktorej členmi sú občania Slovenska z oblasti športu, umenia, vedy a kultúry, pôsobí pod vedením jej zakladateľa Petra Kurhajca, ktorý v dominantnej miere financuje chod spoločnosti z vlastných zdrojov.

viac na adresách:
www.martinengo.sk
www.socialnesestry.sk