Prejsť na obsah

Veľkonočné bohoslužby v Košiciach zažijete aj z domu cez televízny e-kostol

Ľudia na Slovensku nemôžu od začiatku februára kvôli pandémii nového koronavírusu osobne navštevovať bohoslužby. Kostoly pre nich síce budú zavreté aj počas veľkonočných sviatkov, no aj napriek tomu majú možnosť  do nich nazrieť aspoň cez televíznu obrazovku. 

Veriaci rôznych vierovyznaní budú môcť vďaka spolupráci medzi mestom Košice, Ekumenickým spoločenstvom cirkví a náboženských spoločností na území mesta Košice (ESCNS) a spoločnosťou Antik Telecom zažiť atmosféru Veľkej noci z pohodlia svojho domova prostredníctvom služby e-kostol.

Antik chce e-kostol rozšíriť aj do počítačov a mobilov

Zákazníci Antik Telekomu v nej nájdu vo svojich set-top boxoch 24-hodinový stream z tých chrámov, ktoré o to prejavili záujem, a kde bolo technicky možné umiestniť on-line kamery. Aktuálne je v E-kostole zapojených niekoľko desiatok chrámov, celkový dosah projektu je až 180 kostolov, už čoskoro majú pribudnúť aj mnohé ďalšie vrátane Dómu svätej Alžbety.

V metropole východu si na svoje prídu veriaci aj z Pereša či Kavečian, on-line bohoslužby budú dostupné aj z Farského chrámu sv. Petra a Pavla, Zbor cirkvi bratskej, Bratská jednota baptistov, Apoštolskej cirkvi a viacerých ďalších.

Podľa generálneho riaditeľa Antik Telecom Igora Kollu pripravili tento projekt citlivo a s dôrazom na to, aby moderné technológie pomáhali veriacim a neboli pri bohoslužbách rušivým elementom. V blízkej budúcnosti plánujú rozšíriť možnosť sledovania tejto služby aj prostredníctvom aplikácie v mobilných telefónoch, tabletoch alebo priamo v počítači.

„Pripravili sme riešenie, ktoré dokáže prenášať našim zákazníkom priame prenosy z kostolov za pomerne nízke náklady. Tým, že ide o 24-hodinový stream, bude to slúžiť aj ako bezpečnostná kamera. Okrem bežných prenosov prostredníctvom inštalovaných kamier chceme ponúkať aj doplnkové informácie z farností, ktoré vieme v reálnom čase aktualizovať. Ďakujeme mestu Košice a ESCNS za ústretovú spoluprácu, veľmi nás oslovili aj ich moderné názory na využitie technológie v tejto oblasti.“

Primátor vyzval k duchovnému prežívaniu sviatkov a zodpovednosti

Košického primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) teší, že aj v tomto náročnom období môžu obyvateľom mesta priniesť náhradné spôsoby ich duchovného naplnenia priamo z ich domova.

„S nadšením sme uvítali ponuku spoločnosti Antik vstúpiť do projektu e-kostol a možnosť vyjsť v ústrety duchovným potrebám veriacich. Som veľmi rád, že na ponuku pozitívne zareagovala aj ekuména. Všetkým zainteresovaným sa chcem poďakovať za spoluprácu a ochotu hľadať riešenia pre Košičanov,“ myslí si.   

Primátor vyzval nielen veriacich Košičanov k trpezlivosti a dodržiavaniu protipandemických opatrení. „Veľký víkend bude aj o veľkých rozhodnutiach. Košičanov prosím, aby vydržali a veľkonočné sviatky prežívali viac v súkromí, ale o to bohatšie a zmysluplnejšie. Verím, že v dohľadnej dobe sa začnú uvoľňovať opatrenia a my sa začneme vracať k bežnému životu.“

Lucia Gurbáľová si pochvaľuje spoluprácu s ekuménou

Ekumenické spoločenstvo cirkví a náboženských spoločností na území mesta Košice je podľa viceprimátorky Lucie Gurbáľovej (KDH) jedinečným a unikátnym projektom, ktorý v Európe nemá obdobu. Vytvára dobré vzťahy medzi cirkvami a náboženskými spoločenstvami a zbližuje ľudí rôzneho vierovyznania. Teší ju, že vďaka projektu e-kostol sa veľmi dobrá vzájomná spolupráca ešte prehĺbi.

„Košice majú povesť multikultúrneho, multináboženského, multinárodnostného mesta, preto sme hľadali aktivity, ktoré by zachovali tento charakter aj v pandemických časoch. S ochotou sme vstúpili do projektu, ktorý mal pôvodne priniesť do košických rodín obrady z rímsko-katolíckych kostolov. Z našej iniciatívy sme projekt rozšírili o kostoly, modlitebne a chrámy zo všetkých cirkví a náboženských organizácií.“

Viceprimátorku doplnil aj predseda komisie cirkví mestského zastupiteľstva v Košiciach Bernard Berberich (KDH). „Projekt e-kostol je dôkazom toho, že spolupráca mesta a ESCNS naozaj dobre funguje. Rád by som sa tiež poďakoval aj poslancom mestského zastupiteľstva, ktorí jej napomáhajú aj schválení podpory pre ekuméne z rozpočtu mesta.“

Pašiový sprievod bude aj tento rok online

Prostredníctvom ESCNS dostali v projekte e-kostol priestor cirkvi a spoločenstvá viacerých vierovyznaní. Patrí medzi nich aj Apoštolská cirkev, a tak si veriaci budú môcť aj tento rok pozrieť prenos z 27. ročníka Ekumenického pašiového sprievodu. Začína na Veľký piatok o 13.00 hod., pričom prenos je možné sledovať aj na tomto linku: https://www.youtube.com/channel/UCAqw5xMfOpS4OQZXJLcFmVg 

Moderátor ESCNS Dušan Havrilla hovorí, že od začiatku svojho fungovania vytvárajú program, ktorý všetkých spája. "Pašiový sprievod bol dlhé roky jedinečnou udalosťou nielen v rámci mesta, regiónu, Slovenska, ale tiež strednej Európy. Inšpiroval aj iné mestá. Tohtoročné modlitby a úvahy budú na aktuálnu tému Božej solidarity s ľudstvom v Ježišovi Kristovi,“ dodal.