Prejsť na obsah

Veľvyslanec Číny navštívil Košice

V pondelok 17. augusta 2009 prijal námestník primátora mesta Košice Mikuláš Čečko v priestoroch Histoprickej radnice veľvyslanca Čínskej ľudovej republiky J. E. pána Jianfu Chena. Prijatie sa uskutočnilo v rámci jeho prvej oficiálnej návštevy v Košiciach.

M. Čečko stručne informoval čínskeho veľvyslanca o meste Košice, o spolužití obyvateľov a hospodárskej situácii mesta. Hlavnými témami stretnutia boli súčasná situácia v Košiciach z celoslovenského pohľadu, negatívne dopady finančnej krízy na hospodárenie mesta, nevyhnutnosť investícií do infraštruktúry a možnosti spolupráce v oblasti hospodárstva. Námestník primátora mesta požiadal čínskeho diplomata o tlmočenie pozvania pre obchodné zastúpenie zastupiteľského úradu Číny v Bratislave na medzinárodnú investičnú konferenciu Košice Invest 2009, prostredníctvom ktorého budú oslovení aj potenciálni investori z Číny.

Čínsky veľvyslanec tlmočil záujem čínskej strany o zlepšenie ekonomicko-obchodnej spolupráce. Podľa jeho slov sa Čína posledných 30 rokov otvára svetu a nie je už iba investičnou destináciou, ale naopak, sama umiestňuje vlastné investície v zahraničí. V rozhovore spomenul pán Jianfu Chen projekty, ktoré sa medzi čínskou a slovenskou stranou rozbehli na báze PPP. Považuje ich však len začiatok, pričom podľa jeho mienky je potrebné zlepšovať komunikáciu medzi úradmi a podnikateľmi. V rámci celkových dopadov krízy na Čínu zdôraznil, že krajina sa už začína zotavovať, čo dokumentuje aj rast HDP. Ako jednu z alternatív na zintenzívnenie komunikácie uviedol veľvyslanec aj možnosť nadviazať partnerskú spoluprácu medzi Košicami a iným, charakterom aj počtom obyvateľov primeraným, čínskym mestom. Navrhol čínske mesto Chengdu, v ktorom má Slovensko svoj zastupiteľský úrad.