Prejsť na obsah

Verejná zbierka na pamätník pápeža Jána Pavla II. a troch košických mučeníkov.

Z minulých vekov ostalo pre nás veľa odkazov o dôležitých udalostiach, či osobnostiach na pamäť ktorých naši predkovia dokázali postaviť pripomínajúce pamätníky.
     Aj naša doba priniesla svoje výnimočné udalosti, medzi ktoré nesporne patrí návšteva sv. Otca Jána Pavla II. v Košiciach 2. júla 1995, kedy na zhromaždení vyše 400 tisíc ľudí boli pri slávnostnej liturgii na letisku svätorečení traja Košickí mučeníci a bola vyhlásená Košická arcidiecéza a udelené arcibiskupské pálium.
     Tieto udalosti v rámci celého sveta zviditeľnili mesto Košice i mestskú časť Barcu, na území ktorej sa konali.
     Pri príležitosti 10. výročia týchto udalostí umocnených nedávnym ukončením životnej púte svetovej osobnosti Jána Pavla II., sme sa rozhodli zabezpečiť a zastrešiť získanie finančných prostriedkov a vybudovanie dôstojného pamätníka celomestského významu, ktorý by našim súčasníkom i potomkom pripomínal tieto udalosti.
     Na základe našej žiadosti o povolenie, Obvodný úrad v Košiciach príslušný na konanie rozhodol a povolil usporiadať v e r e j n ú   z b i e r k u organizovanú Mestskou časťou Košice - Barca, Abovská 24, 040 17 Košice - Barca, zastúpenú Františkom Krištofom, starostom mestskej časti, za účelom získania finančných prostriedkov na výstavbu pamätníka pápeža Jána Pavla II. a troch košických mučeníkov.

Verejná zbierka sa vykoná v dňoch od 10. 6. 2005 do 9. 6. 2006 v územnom obvode Obvodného úradu v Košiciach.

   Verejná zbierka sa bude konať kombináciou dvoch spôsobov :

   1. zasielaním príspevkov na účet v peňažnom ústave Dexia, a.s., č. účtu 0427704007/5600

   2. prijímaním príspevkov na Miestnom úrade mestskej časti Košice - Barca, Abovská 24, 040 17 Košice zapísaných na zbieracích listinách.

Verejnej zbierky sa môžu zúčastniť fyzické osoby s trvalým pobytom a právnické osoby so sídlom v územnom obvode Obvodného úradu v Košiciach.

     Pamätník v zmysle usmernenia arcibiskupskej liturgickej komisie bude umiestnený a postavený v zeleni pred vstupom do Barčianskeho parku, v blízkosti konečnej zastávky električky č. 4 v Barci a hlavného ťahu južne z mesta v smere k štátnym hraniciam s Maďarskom.

     Veríme, že občania mesta Košice, jednotlivých mestských častí, ich predstavitelia i podnikateľské subjekty, napriek zložitej ekonomickej situácii dokážu nájsť nejaké finančné prostriedky na tento účel, aby bol osobnosti Jána Pavla II. i udalostiam, ktorých desiate výročie si pripomíname v týchto dňoch, pamätník postavený.


Text oznamu