Prejsť na obsah

Verejný cintorín a Krematórium sa počas Veľkej noci pre verejnosť neotvoria

Areál košického Verejného cintorína a krematória zostane pre verejnosť v nasledujúcich dňoch uzatvorený. V pondelok predpoludním o tom rozhodol Krízový štáb mesta Košice. Jedinou výnimkou budú smútočné obrady na oboch pietnych miestach, na ktorých sa bude môcť zúčastniť maximálne 10 ľudí pod podmienkou dodržiavania všetkých ďalších bezpečnostných opatrení.

Správa mestskej zelene (SMsZ) ako správca oboch pietnych miest po dohode s mestom Košice od stredy 1. apríla až do piatka 3. apríla medzi 10.00 - 15.00 hod. dočasne otvorila areál Verejného cintorína a Krematória.

Návštevníci boli už predtým cez médiá a informačné kanály mesta Košice upozornení, aby tam uskutočnili len pietnu spomienku na svojich blízkych alebo známych a zdržali sa akéhokoľvek jarného upratovania hrobových miest. Rovnakú informáciu im priamo na mieste poskytovali aj pracovníci SMsZ.

Záujem Košičanov dosahoval takmer „dušičkové“ hodnoty

Mnohí nedisciplinovaní návštevníci však túto požiadavku nerešpektovali. SMsZ zaregistrovala zvýšený záujem Košičanov o vstup na verejný cintorín, kde bolo počas uplynulého týždňa každý deň priemerne 1000 ľudí. To je zhruba dvojnásobok bežného priemeru.

Takáto vysoká návštevnosť je bežná skôr pre obdobie okolo „dušičiek“. Cintorín navštevovali okrem rodín s deťmi najmä seniori, ktorí patria v súvislosti so šírením koronavírusu do najrizikovejšej skupiny občanov.

Správa mestskej zelene počas druhej polovice minulého pracovného týždňa zaznamenala na Verejnom cintoríne aj v Krematóriu aj značne zvýšený záujem o vybavenie rôznych administratívnych záležitostí, ktoré v súčasnej mimoriadnej situácii znesú odklad. 

V areáloch oboch pietnych miest môžu byť len smútočné obrady pre maximálne 10 osôb

SMsZ pritom rovnako ako magistrát mesta Košice a ďalšie podniky a organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta pracuje v krízovom režime a zabezpečuje iba naozaj naliehavú administratívu týkajúcu sa priamo pohrebov alebo kremácií, ktorá neznesie odklad.

Aj vzhľadom na zvýšené epidemiologické riziko a avizované opatrenia vlády SR, ktorá plánuje cez Veľkonočné sviatky zaviesť výrazné obmedzenia voľného pohybu osôb, sa SMsZ rozhodla na nasledujúce dni uzavrieť obe pietne miesta pre verejnosť s výnimkou smútočných obradov.

Aj naďalej platí, že v rámci preventívnych opatrení pre zamedzenie šírenia koronavírusu a kvôli obmedzeniu stretávania sa ľudí zostávajú detské ihriská v celom meste ako aj minerálny prameň Gajdovka na Aničke až do odvolania uzatvorené. SMsZ zároveň oznamuje, že od utorka začína chemickú dezinfekciu lavičiek v parkoch. Celkovo sa až do štvrtka 9. apríla týmto spôsobom vyčistí spolu 1068 lavíc.

Na magistráte sa predĺžila uzávierka pre verejnosť 

Krízový štáb mesta dnes rozhodol aj o predĺžení mimoriadnej situácie na košickom magistráte a do mestských podnikov, kam je od 13. marca zakázaný vstup verejnosti. Tento zákaz sa predlžuje do piatka 17. apríla 2020. Ďalší vývoj bude závisieť od aktuálnej epidemiologickej situácie na Slovensku.

Bližšie informácie o fungovaní mesta počas súčasnej mimoriadnej situácie dostanú všetci Košičania na Call centre mesta - 055/6419 100 alebo prostredníctvom emailu pomoc@kosice.sk.