Prejsť na obsah

Vianočná knižka sa otvorila v knižnici pre mládež

Pod názvom Vianočná knižka sa otvára pripravila Knižnica pre mládež mesta Košice k blížiacim sa sviatkom lásky a pokoja týždeň podujatí pre deti a mládež. „Stredobodom všetkých týchto vianočných podujatí, ako už vyplýva z názvu, bola kniha. Od 4. do 11. decembra 2009 sme zorganizovali viacero stretnutí s autormi kníh, súťaže, autogramiády, hlasné čítania, podujatia s knihami a o knihách, ktoré sa konali väčšinou v priestoroch pobočiek Knižnice pre mládež," spresnila vedúca útvaru odborných činnosti KMK Terézia Damková.

Kráľovná čitateľov
Vyvrcholením tohto „knižného týždňa" bolo finále súťaže o Kráľa čitateľov, ktoré prebehlo pod záštitou starostu MČ Juh Jaroslava Hlinku 4.decembra. „Nie kráľom, ale 19. kráľovnou sa stala žiačka zo ZŠ Drábova 3 Erika Timková. Kráľovná už mala možnosť reprezentovať knižnicu a jej čitateľov na vyhodnotení tvorivého písania semifinalistov tejto súťaže. Samotné semifinále prebehlo v novembri a jednou z úloh bolo aj darovať knihu alebo hračku deťom z Detského domova na Hurbanovej ulici, ktorým milé prekvapenie vykúzlilo úsmev na tvár a rozžiarilo očká," uviedla Terézia Damková.

Ocenenie semifinalistov za prítomnosti kráľovnej čitateľov prebehlo na Hlavnej ulici 11. decembra. „Semifinalisti boli za originálne práce na tému „Jej veličenstvo kniha" po vyhodnotení odmenení sponzorskými darmi od spoločnosti Kofola. Podujatie bolo spojené aj s autogramiádou spisovateľky Jarmily Repovskej," dodala vedúca útvaru odborných činností KMK. Okrem Jarmily Repovskej sa uplynulý týždeň mohli deti v každej mestskej časti na pobočkách KMK stretnúť aj s ďalšími autormi svojich obľúbených kníh. „Čitateľom prišli svoje knihy predstaviť a povzbudiť ich v čítaní Gabriela Futová, Danuša Dragulová-Faktorová, Andrianna Varigová a Jana Pudláková," doplnila Terézia Damková.

V rámci „knižného týždňa" organizovala knižnica aj tradičné vianočné podujatie Podajme si ruky. „Bábkoherec Juraj Fotul z bábkového divadla s rôznymi malými i veľkými bábkami zavítal 10. decembra medzi zdravé aj handicapované deti na pobočku Nezábudka. Po predvedení svojho talentu a šikovnosti, ktoré deti sledovali s otvorenými ústami, si malí čitatelia za jeho pomoci mohli sami na chvíľu vyskúšať, aké to je byť bábkohercom," povedala Terézia Damková.

O zablúdenom Mikulášovi a voňavej pomarančovej guli bol názov spoločného podujatia žiakov základných škôl, gymnazistov a seniorov MČ Košice – Juh, ktoré zorganizovala KMK 7. decembra. Seniori počas neho podľa slov Terézie Damkovej vyrozprávali deťom vianočné zážitky a zvyky zo svojej mladosti a spoločne zhotovili voňavú vianočnú pomarančovú guľu. „Počas stretnutia nechýbalo čítanie vianočných rozprávok a obdarovanie sa darčekmi v podobe ovocia, ktoré priniesli so sebou gymnazisti z Parku mládeže. V uplynulý piatok poobede sa síce vianočná knižka zatvorila, no knižnica všetkých milovníkov kníh pozýva 16. decembra 2009 o 10.00 h do Centrálnej požičovne KMK, kde spisovateľ Ján Uličiansky pokrstí spolu s čitateľmi svoju novú knihu Malá princezná," uzavrela vedúca útvaru odborných činností KMK Terézia Damková.