Prejsť na obsah

Viceprimátorka Gurbáľová a poslanec Filipko sa zúčastnili novoročného prijatia v Budapešti

V hlavnom meste našich južných susedov sa vo štvrtok (17. 1. 2019) uskutočnilo novoročné prijatie veľvyslancov, konzulov a predstaviteľov partnerských miest Budapešti.

 Naše mesto na novoročnom prijatí reprezentovala viceprimátorka Lucia Gurbáľová spolu s mestským poslancom a predsedom Komisie národnostných menšín Jozefom Filipkom. Súčasťou návštevy bolo aj bilaterálne rokovanie o partnerstve s námestníčkou primátora mesta Budapešť.

 „Obe strany vyjadrili vôľu a záujem oživiť a rozvinúť zmluvu o partnerstve medzi Budapešťou a Košicami. Tá bola uzavretá ešte v roku 1997 v čase, keď bol primátorom Rudolf Schuster. Obsah zmluvy sa napĺňal i za primátora Františka Knapika. Potom sa kontakty prerušili a naše partnerstvo sa nijako nerealizovalo,“ uviedla L. Gurbáľová. 

 Zástupkyňa primátora Budapešti Alexandra Szalay-Bobrovniczky sa spolu s L. Gurbáľovou dohodli, že v duchu uzavretej zmluvy, ale aj záverov štvrtkového stretnutia, chcú napomáhať dobrej spolupráci medzi mestami najmä v oblasti kultúry, športu a dobrovoľníckych aktivít. Mestá sa budú vzájomne inšpirovať i aktuálnymi titulmi, ktorých sú v tomto roku nositeľmi. Košice sa stali Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva, Budapešť je Európskym hlavným mestom športu.

Lucia Gurbáľová a Jozef Filipko v mene nového vedenia mesta Košice pozdravili a odovzdali dar aj primátorovi Budapešti Istvánovi Tarlósovi. Prvý muž Budapešti v rozhovore s nimi vyjadril potešenie a veľký záujem o obnovenie partnerstva svojho mesta s Košicami.