Prejsť na obsah

Voľby v Košiciach vyhralo PS pred Smerom a Hlasom

Sobotňajšie parlamentné voľby v našom meste vyhralo podľa údajov zo Štatistického úradu SR Progresívne Slovensko (PS) s 23,92 percentami hlasov, čo je takmer o 6 percent viac ako ich zisk na celoštátnej úrovni. Najvýraznejší výsledok dosiahli v okrese Košice I, kde v mestských častiach Staré mesto, Sever, Džungľa, Kavečany, Sídlisko Ťahanovce a Ťahanovce mali spolu až vyše 27 percent hlasov.

Smeru a Hlasu sa najviac darilo na "trojke"

Na druhom mieste skončil Smer – SD so 17,92 percentami hlasov. To je naopak o vyše 5 percent menej ako ich celoštátne výsledky. Strane Róberta Fica sa najlepšie darilo v okrese Košice III (mestské časti Dargovských hrdinov a Košická Nová Ves), kde dosiahli až takmer 20 percent hlasov.

Na bronzovú priečku sa dostala strana Hlas - SD s 13,28 percentami hlasov. Aj Hlasu sa najviac darilo na košickej „trojke“, kde dostal vyše 15,5 percenta hlasov.

SaS dosiahla v okrese Košice I dvojciferný zisk

Ak by volili len Košičania, do NR SR by sa dostala ešte SaS s 9,52 percentami (v okrese Košice I dokonca až 10,7 %), OĽaNO a priatelia, KÚ a Za ľudí s 9,21 percentami a KDH s 7,31 % hlasov. Naopak SNS, ktorá na celoslovenskej úrovni získala 5,6 percenta hlasov, obdržala v Košiciach iba 4,47 %, čo by jej na parlamentné kreslá nestačilo.

V porovnaní s celoslovenskými výsledkami dostali v Košiciach viac hlasov ešte Demokrati so 4,30 percentami a Sme rodina s 2,29 percentami. Naopak v metropole východu sa oproti zvyšku Slovenska o niečo menej darilo Republike (4,47 percenta) a výrazne menej Aliancii – Szövetség s 1,23 % hlasov.

Do parlamentu mieri aj poltucet poslancov z metropoly východu

Výsledky volieb znamenajú, že do NR SR sa dostalo šesť poslancov s trvalým bydliskom v Košiciach. Za PS to sú Martin Dubéci a Zuzana Mesterová a za Hlas - SD Richard Raši s Petrom Žigom, Radomírom Šalitrošom a Igorom Šimkom. V prípade, ak by sa víťaznej strane podarilo zostaviť vládu, do parlamentu by sa ako náhradník dostal aj poslanec mestského zastupiteľstva za Smer - SD Andrej Sitkár.