Prejsť na obsah

Všetkých 30 testov zamestnancov Strediska sociálnej pomoci mesta Košice na koronavírus je negatívnych

V areáli Strediska sociálnej pomoci na Garbiarskej (SSPmK) v pondelok vyšetrili 30 zamestnancov na prítomnosť nového koronavírusu. Testy u všetkých zamestnancov boli našťastie negatívne. Koronavírus sa nepotvrdil u žiadneho z 27 zamestnancov Zariadenia pre seniorov (ZpS), na Garbiarskej ulici a ani u jedného z troch zamestnancov Zariadenia opatrovateľskej služby na Južnej triede 23.

Podľa riaditeľky SSPmK Zdenky Slovikovej pristúpili k testovaniu v stredisku z preventívnych dôvodov aj vzhľadom na negatívne skúsenosti z niektorých zariadení pre seniorov na Slovensku. Na prítomnosť koronavírusu náhodne vyšetrili tých zamestnancov, ktorí najčastejšie prichádzajú do kontaktu s klientmi ako sú zdravotné sestry, opatrovateľky, sociálne pracovníčky, upratovačky, kuchárky alebo vodiči, ktorí zabezpečujú rozvoz stravy. Ďalšie testovanie by malo prebehnúť aj v nasledujúcom týždni. Cieľom je, aby sa postupne otestovalo všetkých 105 zamestnancov SSPmK. 

Všetci si uvedomujeme vážnosť situácie, vieme, aké problémy nastali v iných podobných zariadeniach, a  preto ani my nechceme nič podceniť. Okrem testovania zamestnancov sme dali ako prví zaškoliť na výkon testovania naše hlavné sestry, aby vedeli operatívne reagovať a v prípade potreby otestovali aj našich imobilných klientov. Naďalej sledujeme a vyhodnocujeme zdravotný stav klientov,uviedla riaditeľka.

Riziká eliminovali na najnižšiu možnú mieru 

Snahou vedenia SSPmK je už od začiatku pandémie eliminovať na čo najnižšiu možnú mieru riziká prenosu nového koronavírusu na ich klientov. Už pred vyše mesiacom eliminovali akýkoľvek kontakt s príbuznými, v stredisku naďalej platí prísny zákaz návštev a zákaz vychádzania. Každý zamestnanec alebo klient musí dodržiavať prísny hygienický režim.

Počas mimoriadnej situácii sa zamestnanci nesmú voľne pohybovať po celom zariadení, vedenie sa snaží čo najviac eliminovať vzájomné stretnutia. Takisto pravidelne dezinfikujú všetky priestory, kde sa pohybuje osadenstvo SSPmK.

„Klienti sa zdržiavajú len v areáli zariadenia, využívajú spoločné priestory, vestibul, chodby, átriá, priľahlú časť s altánkom, kde sa môžu poprechádzať. V priestoroch mimo izby platí povinnosť nosiť rúško. Aby sa klienti nezhromažďovali v jedálni dostávajú balenú stravu, ktorú konzumujú priamo na izbách. Pri vstupe zamestnancov do nášho strediska je zabezpečené meranie teploty, dezinfekcia rúk a podmienkou je samozrejme aj nosenie rúšok,“ tvrdí riaditeľka. 

Sú pripravení aj na prípadnú karanténu

SSPmK je od začiatku mimoriadneho stavu pripravená aj na možnosť karantény a krízový režim svojho fungovania. Má zriadené izolačné miestnosti a v rámci reprofilizácie lôžok vyčlenených 10 izieb pre prípadnú karanténu. Zamestnanci sú vybavení rúškami, respirátormi a rukavicami, k dispozícii majú dezinfekciu, ochranné štíty aj ochranné odevy. 

Riaditeľka zabezpečila personálu ďalšie ochranné prostriedky, v pravidelnom kontakte je aj s vedením mesta Košice a členmi jeho Krízového štábu.

„Veríme, že prísna ochrana podľa nastavených nariadení a opatrení bude aj naďalej účinná a túto mimoriadnu situáciu prečkáme bez ujmy na zdraví našich klientov a zamestnancov,“ dodala.