Prejsť na obsah

Výhľad na Urbanovu vežu bude najbližší rok sprevádzať aj lešenie

Obnovu Urbanovej veže zabezpečuje nezisková organizácia Perly gotickej cesty, ktorú v roku 2004 založilo mesto Košice a rímskokatolícka Farnosť sv. Alžbety na podporu duchovných a kultúrnych hodnôt.

Táto neziskovka vypracovala spolu s ukrajinským partnerom Gréckokatolíckou eparchiou projekt s názvom „Obnovme svoju spoločnú históriu a kultúrne dedičstvo“. Z eurofondov sa im na tento účel podarilo spolu získať 1,05 milióna eur. Takmer 596 000 eur z tejto sumy pôjde na rekonštrukciu Urbanovej veže, zvyšné peniaze sa využijú na obnovu gréckokatolíckej katedrály Povýšenia svätého kríža v Užhorode.

Za naše získané peniaze budú opravené dve tretiny Urbanovej veže, od hornej strechy veže po strechu nad arkádami. Ide o nevyhnutnú rekonštrukciu, vzhľadom na to že zo strechy už padali na zem škridle a ohrozovali okoloidúcich. Strecha spodnej ochodze, ktorá je v dezolátnom stave bude obnovená z dotácie Košického samosprávneho kraja, ktorý nám poskytol na tento účel 10 000 eur,“ skonštatovala projektová manažérka Perly gotickej cesty Mária Bartková.

V budúcnosti plánujú zrekonštruovať aj ďalšie časti veže

Urbanova veža v Košiciach bola postavená na prelome 14. a 15. storočia pri vtedy rozostavanom Dóme svätej Alžbety. Ako zvonica Dómu je zasvätená patrónovi vinohradníkov - svätému Urbanovi. Najprv bola v gotickom štýle, neskôr získala súčasnú renesančnú podobu. Spolu s Dómom svätej Alžbety a Kaplnkou svätého Michala bola v roku 1970 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Už dlhé roky je však v nevyhovujúcom stave. Zub času najviac nahlodal vonkajšiu fasádu, strechu veže a strechu nad arkádami. Podobne sú na tom aj vzácne stredoveké náhrobné kamene pod arkádami.
 
Aj to je dôvod, prečo sa chce neziskovka podľa svojej projektovej manažérky zúčastňovať aj ďalších vypísaných výziev a požiadať o finančný príspevok aj na opravu ďalších častí Urbanovej veže. Prioritou bude obnova priestoru pod strechou arkád a náhrobných kameňov po stenách Urbanovej veže.