Prejsť na obsah

Vyhlásenie času so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru

Okresné riaditel’stvo Hasičského a zachranného zboru v Košiciach v zmysle § 21 pism. 0) zákona č. 314/2001 Z.z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov a § 2 ods. 1 a 2 vyhlašky MV SR &. 121/2002 Z.z. 0 požiarnej prevencii v znení neskoršich predpisov Okresné riaditel'stvo Hasičského a zachranného zboru v Košiciach

VYHLASUJE ČAS ZVÝŠENÉHO NEBEZPEČENSTVA VZNIKU POŽIARU

na pozemkoch s porastom a lesných pozemkoch v územnom obvode okresu Košice - okolie od 08.03.2019 od 12,00 hod. do odvolania

V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavat’ zásady protipožiarnej bezpečnosti.

Fyzickým osobám podľa § 14 ods. 2 pism. a) a b), právnickym osobám a fyzickým osobám podľa § 8 pism. a) až c) zákona č. 314/2001 Z.z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov na pozemkoch s porastom a lesných pozemkoch sa zakazuje najmä:

  • fajčiť a používať otvorený plameň, na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru
  • vypalovat’ porasty bylín, kríkov a stromov
  • zakladat’ oheň v priestoroch alebo na miestach, kde hrozi nebezpečenstvo jeho šírenia
  • spaľovat’ horl'avé latky na vol'nom priestranstve v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru

Vlastníci, správcovia, užívatelia, alebo obhospodarovatelia lesov a lesných pozemkov v súvislosti s ochranou lesa pred požiarom sú podľa § 6b ods. 1 pism. a), c) a d) zákona č. 314/2001 Z.z. v znení neskorších predpisov v náväznosti na § 10 ods. 2 vyhlašky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 121/2002 Z.z. v znení neskoršich predpisov povinní najmä :

  • zabezpečovat’ v lesoch hliadkovaciu činnost’, najmä v dňoch pracovného pokoja a v mimopracovnom čase podľa vypracovaného časového harmonogramu.